Actueel

Voormalig IMOCA No Way Back gezonken

IMOCA Nexans - Art & Fenêtres gezonken na brand. Schipper Fabrice Amedeo gered

18:27

IMOCA Nexans – Art & Fenêtres, de boot waarmee Pieter Heerema onder de naam No Way Back in 2016-2017 de Vendée Globe voer, is gezonken. Schipper Fabrice Amedeo werd gered door een passerend vrachtschip.

Brand

Amedeo is als deelnemer van de Route du Rhum onderweg naar Guadeloupe, als in een pittige zee een van de waterballasttanks het begeeft. Honderden liters water stromen door de boot en bereiken de accu’s, waarna de elektra uitvalt. Amedeo verlegt de koers naar Cascais in Portugal; zonder elektronica kan hij niet meer deelnemen aan de wedstrijd. Later die dag staat er opeens rook in de boot. Hij blust de brand en de rook stopt – na overleg met zijn team vervolgt hij zijn weg naar Cascais. Later die dag ontstaat er nog een keer rook, gevolgd door een explosie. Gele rook vult de boot, blussen haalt niets uit. De boot staat in brand. Amedeo stapt met grab bag en in survival suit in het reddingsvlot, dat hij ternauwernood kan lossnijden van de brandende boot. Na 30 minuten gaat zijn IMOCA ten onder.

Het vlot van Fabrice Amedeo nadat hij is opgepikt door een vrachtschip.

Amedeo activeert zijn EPIRB. Zijn satelliettelefoon is nat geworden en doet het niet meer, maar om de 30 minuten vraagt hij via zijn handmarifoon om hulp. Na vier uur in het vlot antwoordt de bemanning van een vrachtschip, dat hem weet op te pikken.

Nexans – Art & Fenêtres onder zeil. (c) Jean-Marie Liot

Toen de boot nog No Way Back heette, zeilde Zeilen een stukje mee met de IMOCA.

Je leest hier meer over het incident en de redding.

Tags: Last modified: 26 november 2022
Sluiten