Nieuws

Pieter Heerema aan land na 117 dagen op zee

17:12

 

Donderdagavond 2 maart om 21.26 uur (UTC) is Pieter Heerema gefinisht in de Vendée Globe 2016-17. Een prestatie van wereldformaat voor de 65-jarige zeiler. Het kostte hem in totaal 116 dagen, 9 uur, 24 minuten en 12 seconden om van start tot finish de wereld rond te zeilen. Hij legde in totaal 29.747 mijl af met een gemiddelde snelheid van 10,65 knopen.

Hij ruikt de stal

Heerema gaf de laatste mijlen plankgas, zodat hij wellicht nog op tijd zou zijn voor het water verder zou zakken. Het kanaal van zee naar de haven van Les Sables-d’Olonne zou na een uur of half tien (UTC) niet meer begaanbaar zijn voor de diepstekende IMOCA. Tientallen boten met familie, vrienden en pers voer hem ‘s avonds tegemoet om hem de laatste mijlen naar de finish te begeleiden. Onder luid gejuich voer hij om 21.26 uur over de finish, helaas net te laat om via het kanaal de haven binnen te kunnen varen.

Volgens protocol mag een schipper er in zo’n geval voor kiezen om op zee te blijven – aan een mooring – of met een van de teamboten mee naar binnen gaan en zijn boot de volgende dag op te halen. Nadat zijn familie en teamleden aan boord kwamen, koos Heerema ervoor om aan boord te blijven. Zijn zoon Jelle en een aantal van zijn teamleden bleven aan boord. “Ik kreeg mijn eigen team aan boord”, zegt Heerema. “Ik heb de boot aan hen overgelaten en kon gewoon gaan slapen.”

Warm onthaal

Vrijdagochtend vroeg, na 117 dagen op zee, werd Heerema van zee opgehaald door dezelfde menigte als de avond ervoor. De door Ysbrand Endt (niet geheel toevallig een van de twee Nederlanders die aan de volgende editie van de Vendée Globe wil deelnemen) geschipperde VO70 Sanya was No Way Back ‘s nachts gezelschap komen houden. Aan weerszijden van het kanaal stonden honderden mensen met tulpen klaar om een lachende Heerema welkom te heten. Op straat langs de kades kwam de menigte mee, lopend of in auto’s, juichend, toeterend en roepend.

Er is geen antwoord

Aan de steiger kreeg de solozeiler een grote fles champagne uitgereikt en sprak hij de eerste woorden met de pers. Hoe het was? “Dat weet ik niet, daar is geen antwoord op. Dat is zo’n ingewikkelde vraag. Misschien dat je dat te horen krijgt na twee weken vakantie. Nee, daar heb ik nu geen antwoord op.”

“Of ik het nog een keer zou doen nu ik weet wat voor wedstrijd het is? Hm nou, nee, misschien niet.” Even later op het podium werd hij toegesproken door de organisatie om het toegestroomde publiek ook een glimp van de zeiler te laten opvangen. Honderden bossen tulpen werden uitgedeeld aan het publiek, totdat Heerema, baldadig, maar in goeden doen, zelf de regie naar zich toe trok. Even later stond een groot gedeelte van het Nederlandse publiek op het podium te dansen op het nummer ‘Tulpen uit Amsterdam’.

Moeilijke momenten

Een maaltijd “biefstuk met friet en rum-cola” (zelf uitgezocht) later verscheen Heerema op de persconferentie. “Waarom de naam No Way Back? Ik geloof erin dat als je iets besloten hebt, je het ook moet doen. Het is een life principle.” Zowel op het podium buiten als tijdens de persconferentie bedankte hij de duizenden op Facebook die hem gesteund hebben onderweg. “Zij hebben me geholpen door te gaan. Op sommige momenten zie je gewoon het licht niet meer. Bijvoorbeeld toen ik bij Australië was en richting land stuurde. Australië is ver en dan kom je tot inkeer. Fuck it, ik zal het ze laten zien dat ik het kan. There’s no way back.” Heerema vertelde het zwaar te hebben gehad. “Er zijn kleine momenten van vreugde, maar die zijn er niet veel. Ik ben heel, heel diep gegaan. Het is iets wat je niet kunt omschrijven. Je kunt de Vendée Globe niet uitleggen.”

Verkoop

“In principe verkoop ik de boot. Ik heb al een hele schuur vol boten. Áls ik hem hou, dan ga ik waarschijnlijk meedoen aan de Transat Jacques Vabre of de Route du Rhum. Maar dat zien we dan wel weer.”

Foto’s Jean-Marie Liot/DPPI/Vendée Globe, Marinus van Sijdenborgh

Tags: , , , Last modified: 20 oktober 2017
Sluiten