Ben je dankzij het maartnummer van Zeilen, de special over zeilen naar hoge breedten, verslingerd geraakt aan Arctische reisverhalen? Hier een lijstje met boekentips waarmee je even vooruit kan!
Naar koude kusten – Eerde Beulakker
Eerde Beulakker en zijn vrouw zeilen via de Falkandeilanden naar de zuidpunt van Zuid-Amerika. Daar bezoeken ze de gletsjerkusten van het Beagle Canal en zet de bemanning zowel voet aan wal te Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld, als op Isla Hornos het eilandje met Kaap Hoorn. Op 21 december 1991, de eerste zomerdag van het zuidelijk halfrond, bereiken ze Antarctica.
De Beulakkers volgen met hun jacht Teake Hadewych het kielzog van Sir Ernest Shackleton. Ze identificeren zich te midden van ijs en kou wekenlang met hun held en bereiken het eiland South Georgia – waar ze het voormalige slagveld van de walvisvaart aanschouwen. Op weg naar huis drinken ze Tristan da Cunha-thee bij afstammelingen van de Katwijker visser Pieter Groen, voor wie de bewoonde wereld op vierduizend kilometer afstand ligt.
Over het boek schreef Henk Bezemer in Zeilen: ‘Dit boek biedt alles wat ik als dromer en verslaafde aan reisliteratuur vraag: een vreemde bestemming, spanning, historische, sociale, politieke observaties en inzicht in de persoonlijkheid van de schrijver. Dit is een echt boek.’ Naar koude kusten is hier te verkrijgen.
South – Ernest Shackleton
Terwijl in Europa de eerste wereldoorlog woedt zijn Shackleton en zijn mannen in gevecht met de Zuidpool. In South beschrijft Shackleton de mislukte expeditie en de daaropvolgende strijd om te overleven. In 1914 vertrekken twee schepen richting Antarctica. Het doel is om als eerste het continent over te steken. Endurance zet de groep die de tocht moet maken af bij de Weddelzee. Aan de andere kan, in de Rosszee, wacht Aurora de expeditieleden op en zet voedseldepots op.
Endurance komt niet ver. Het schip raakt klem in het pakijs, wordt geplet en zinkt. De mannen drijven op een ijsschots richting het noorden. Uiteindelijk nemen ze het lot in eigen handen en zeilen met drie open reddingssloepen naar Olifantseiland. Vanaf daar zeilt Shackleton met twee anderen een barre tocht naar South Georgia om hulp te vragen bij de daar gestationeerde walvisvaarders. Wonder boven wonder wordt iedereen gered. De bemanning van Aurora komt er slechter vanaf. Bij het opzetten van de depots komen drie mannen om. Daarna raakt het schip vast in het ijs en drijft maanden onbestuurbaar rond. South is een ongelooflijk verhaal over doorzettingsvermogen en afzien op de meedogenloze Zuidpool.
Noordtij – Geert van der Kolk
Noordtij is een roman over een een poolexpeditie met het poolschip Gerrit de Veer. Het schip vertrekt in het voorjaar van 1882 vanuit Newfoundland naar het hoge Noorden voor een wetenschappelijke expeditie. De Nederlandse wetenschappers zijn goed voorbereid en worden vergezeld door lokale zeelui, onder wie een ijsloods en drie Eskimo’s met hondensleden. De reis gaat naar Ellesmere, een onbewoond, vrijwel onbekend en met bergkammen en gletsjers overdekt gebied tussen Groenland en de Noordpool. De bemanning biedt het hoofd aan stormen op zee, ijsbergen, beren en verblindende sneeuwjacht. Als Gerrit de Veer dreigt vast te vriezen in het pakijs ontstaan er conflicten tussen de leden van de expeditie en de zeelui, en ze beseffen dat het grootste gevaar niet schuilt in de natuur, maar in hun eigen menselijke tekortkomingen. Als de poolnacht invalt leiden wantrouwen, demoralisatie en tragische fouten tot een schokkende ontknoping.
Sea, Ice and Rock – Chris Bonington & Robin Knox-Johnston
Sea, Ice and Rock is het verslag van een samenwerking tussen de vermaarde bergbeklimmer Sir Chris Bonington en Sir Robin Knox-Johnston, de eerste zeiler die solo en non-stop rond de wereld zeilde. Tijdens een expeditie naar de onontdekte Lemon Range op Groenland, leren de mannen elkaar en elkaars expertise kennen. Twee keer probeerden ze de hoogste piek van de bergketen te beklimmen, met dramatische uitkomst. In Sea, Ice and Rock omschrijven ze de prachtige Groenlandse natuur en de nodige bak optimisme die je nodig hebt om er te overleven.
Omslagfoto: (c) Erik de Jong
Tags: Antarctica, Boekentips, Noordpool Last modified: 22 april 2021
In de boeken tips zeggen jullie dat dit Robin Knox Johnston de eerste was die solo rond de wereld is gezeild. Ik heb het ook vaker in artikelen in Zeilen zien staan. Dat is niet waar. Bernard was de eerste, hij zou vrijwel zeker ook de wedstrijd hebben gewonnen wanneer hij niet had besloten om non stop nog eens de halve wereld rond te zeilen naar Tahiti. Robin Knox Johnston was de degen die de eerste solorace om de wereld heeft gewonnen