Nieuws

Tien zeilboektips voor de donkere dagen

Tips van de redactie en van lezers

10:45

Afgelopen week kregen wij leuke reacties op onze Facebook oproep over de beste zeilboeken. Bedankt voor het delen van jullie favoriete boeken! Wij hebben voor jullie een top tien samengesteld. Wellicht een leuk idee voor onder de kerstboom dit jaar? We wensen jullie alvast veel leesplezier tijdens de feestdagen.

Wegdromen over varen op de Oostzee

Boektip 1: Koers Oostzee van Clemens Kok

Ontdek het prachtige vaargebied rond Scandinavië met ‘Koers Oostzee’ door de zeilsporen van Clemens Kok te volgen. In dit mooie reisverhaal neemt Kok je mee langs het Duitse Wad, de Noorse kust, door het Zweedse Götakanaal en de Deense Limfjord. Zo ontdek je een vaargebied dat niet alleen heel divers en vaarvriendelijk is én weinig getij heeft, maar dat ook perfect is voor de watersporter die mooie steden, idyllische eilanden en prachtige kustgebieden wil verkennen.

Hoe kun je je boot verduurzamen?

Boektip 2: Duurzaam varen van Peter Hoefnagels

In ‘Duurzaam varen’ geeft ervaren zeiler en milieukundige J. Peter Hoefnagels je dertien praktische stappen om de duurzaamheid aan boord te vergroten. Of je nu zeiler of motorbootvaarder bent: met dit handige en praktische boek zet je in een mum van tijd grote stappen om je boot duurzamer te maken. Van tochtplanning tot volledig autonoom varen: ‘Duurzaam varen’ maakt je bewuster van wat er mogelijk is én leert je duurzaam-logisch na te denken.

Met een catamaran en de hele familie op wereldreis

Boektip 3: Met de kinderen rond Kaap Hoorn van Rosie Swale

Rosie zeilt met haar man en kinderen met een catamaran van Engeland naar Nieuw-Zeeland en terug via Kaap Hoorn. Ze trotseren talloze gevaren op zee en kunnen zich soms amper in hun levensonderhoud voorzien, maar genieten vooral van hun vrijheid. Veel mensen dromen er alleen van. De Swale familie deed het gewoon. Samen op een schip naar het andere eind van de wereld zeilen. Zij waren de eersten die in een catamaran rond Kaap Hoorn zeilden. En hiermee maakten zij geschiedenis.

Rond de wereld in acht jaar

Boektip 4: Nieuwsgierigheid als kompas van Janneke Kuysters en Wietze van der Laan

In ‘Nieuwsgierigheid als kompas’ volgen we Janneke Kuysters en Wietze van der Laan, die samen een ultieme wereldreis maken met hun zeiljacht. Ze hadden alles op een rijtje. Totdat ze besloten dat het genoeg was en hun levens achter te laten om op wereldreis te gaan, met hun zeiljacht Anna Caroline. Acht jaar lang reisden ze de wereld rond over alle oceanen en zeeën, langs Europa, Afrika, Azië en Australië. In dit autobiografische reisverhaal lees je over deze prachtige reis, over de lijnen losgooien en kiezen voor een ander leven, over genieten en het uiterste uit het leven halen.

Schipbreuk met een zelfgebouwd schip en toch doorvaren

Boektip 5: De Warnow van Hans Steketee

Is de gedroomde zee hetzelfde als de echte zee, is de vraag die in dit spannende boek naar boven komt. NRC-journalist Hans Steketee neemt je mee in de constructie van het waargebeurde verhaal van zeezeiler Arnoud, die op zijn zelfgebouwde schip bijna schipbreuk lijdt en toch maar door wil varen, ondanks de gebreken van zijn schip. Kleine waarschuwing: het is een verdrietig verhaal en waarschijnlijk ben je het soms niet eens met de keuzes van deze zeiler.

Een 18-jarig meisje zeilt in haar eentje de wereld rond

Boektip 6: Solo van Tania Aebi

Het verhaal van een 18-jarig meisje die alleen de wereld rond gaat zeilen. Hartverwarmend en spannend: ze is nog maar net vertrokken uit New York wanneer de eerste storm boven haar kleine boot uitbreekt. Een boek om in weg te dromen!

Adviezen er ervaringen over zeezeilen met harde wind

Boektip 7: Zwaar weer zeilen van Peter Bruce

‘Zwaar weer zeilen’ is een onschatbare bron van kennis over alle aspecten van zwaar weer op zee, vol ervaringen uit de eerste hand en adviezen van experts op diverse terreinen. De ontwikkelingen staan niet stil – niet omdat de zee veranderd is, maar omdat de nieuwe generatie jachten aanzienlijk verschilt van die uit de tijd van Adlard Coles.

Uit de waan van de dag stappen en gaan zeilen

Boektip 8: Overal Horizon van Femke Lobach

In 2015 vertrokken Lobach en haar vriend op zeilreis. Lobach was een onervaren zeiler en kroop een aantal keer door het oog van de naald. Overal Horizon is meer dan alleen een spannend reisverslag: het is een persoonlijk verhaal van een vrouw die besluit uit de waan van de dag te stappen.

Verre cruisen maken met een kleine open boot

Boektip 9: The dinghy cruising companion door Adlard Coles

Een Engelstalig boek vol met met kleine open boot zeilavonturen. Stel je voor dat je met minimale uitrusting aan de rand van de wildernis staat, klaar om op je eigen voorwaarden te leven. Een van de manieren om tevreden te zijn in dit leven is het hebben van een kleine boot, goede wind en een nieuwe kust om te verkennen. Het varen met een kleine boot is een prachtige manier om de natuur en nieuwe kustlijnen van dichtbij te ervaren, en dat ook nog eens tegen lage kosten. Zeil naar plekken waar grotere boten niet kunnen komen, slaap onder canvas aan boord of aan de wal – dit is varen terug naar de basis, en dat is des te beter.

Loskomen van vertrouwde patroon van presteren en gaan zeilen

Boektip 10: Los van alles door Mariska Woertman

Je durven overgeven aan een leven op zee, in een altijd bewegend huis met het formaat van een studentenkamer. Het reizende leven gaf Mariska en haar gezin ongekende vrijheid. En toen kwam covid en was opeens niets meer zeker. Mariska’s boek gaat niet alleen over haar avontuurlijke reis. Het is een persoonlijk verhaal over durven loslaten en de onzekerheid omarmen. Over varen op wind en intuïtie, over omgaan met onverwachte gebeurtenissen. Wat gebeurt er met een moeder, een partner en een vrouw met een succesvolle carrière wanneer ze loskomt van het vertrouwde patroon van presteren en consumeren? Een droom najagen. Mariska en haar man deden het. Huis in de verkoop, werk opzeggen, iedereen uitzwaaien en met twee jonge dochters op hun zeilboot Zouterik de oceanen over, los van agenda’s en stress – dacht ze vooraf… 

Tags: Last modified: 13 december 2023
Sluiten