Actueel

Twee mannen en een hond varen in een lifeboat naar het Noorderlicht

11:44

De twee Engelse architecten Guylee Simmonds (29) en David Schnabel (28) kochten in februari 2018 een lifeboat. Binnen een jaar toverden zij deze om tot een zelfvoorzienend expeditiehuis, Stødig. Vorig jaar reisden de twee en hond Shackleton ruim 3100 mijl, van het Verenigd Koninkrijk naar het noorden van Noorwegen. De heren hadden nog geen zin in een ‘normaal’ leven en waren op zoek naar avontuur. En dat vonden zij!

De reis begon in mei 2019 vanuit de Zuid-Britse haven Newhaven. De route liep langs de Belgische en Nederlandse kust en passeerde het kanaal van Kiel richting de Oostzee. Vervolgens voer Stødig langs de Deense en Zweedse kustlijn, Kopenhagen, Göteborg, het Skagerrak en Bergen. De reddingsboot volgde vervolgens de route van de beroemde Hurtigruten-veerboot en passeerde de fjorden naar Tromsø.

Reddingsboot van een passagiersschip

Guylee en David kochten haar voor £ 7.000 en voorzagen haar vervolgens van twee hutten, een keuken en eetkamer, badkamer, stapelbedden en een achterkuip (bekijk de indeling hieronder). De naam Stødig is een Noors woord dat ‘standvastigheid’ betekent.

Stødig heeft al een heel leven gehad. Ze is gebouwd in 1997 in Noorwegen door Norsafe en diende voorheen als reddingsboot Clansman Lifeboat No.1 aan boord van de CalMac-veerboot, MV Clansman. De lifeboat is oorspronkelijk ontworpen om honderd mensen in te laten overleven.

Zelfvoorzienend in extreme omstandigheden

De reddingsboot en de bemanning brachten de winter door nabij de Noordpool en verkenden de omgeving. Het doel van de expeditie is om dit wilde en geïsoleerde landschap te ontdekken en het vermogen van ontwerpinnovatie te demonstreren. Momenteel is Stødig nabij Vannøya. Het avontuur om zelfvoorzienend te zijn in een extreme omgeving leggen de twee vast door middel van indrukwekkende foto’s en video’s die je op hun website en Facebookpagina kunt bekijken. Hieronder vind je alvast wat voorbeelden…

 

 

Omslagfoto: Skødig/Arctic Lifeboat

Tags: , , , , , , , Last modified: 8 mei 2020
Sluiten