Nieuws

Shackletons schip Endurance na 107 jaar teruggevonden

Het schip van de befaamde poolverkenner is op de Antarctische zeebodem aangetroffen

23:33

Endurance

Een internationale groep wetenschappers ontdekte een van ‘s werelds beroemdste en best gepreserveerde scheepswrakken ooit. Het schip Endurance van Sir Ernest Shackleton, dat in 1915 was gezonken, is teruggevonden op de zeebodem van Antarctica.

Shackleton wilde met zijn Imperial Trans-Antarctic Expedition de eerste zijn die Antarctica van kust tot kust doorkruiste. Na enkele maanden te hebben gevaren vroor Endurance vast in het dikke ijs van de Weddelzee. De gehele arctische winter zaten ze klem in het ijs, totdat in september 1915 het ijs begon te smelten en ijsschotsen de romp beschadigde. Shackleton gaf de opdracht het schip definitief te verlaten.

De eerste beelden van het gevonden schip. De naam Endurance is nog steeds te lezen. Bron: (c) BBC News.

Vijf maanden op het ijs overleven

De mannen zetten een tentenkamp op en overleefden vijf maanden lang op het ijs, tot ze met reddingsboten naar het onbewoonde Elephanteiland voeren. Dat lag zo’n vijfhonderd kilometer verderop. Daarvandaan voeren ze vijf dagen over ruwe zee naar Zuid-Georgië in een reddingsboot, om gered te kunnen worden. Niemand is omgekomen en Endurance verdween voor altijd onder het ijs. Shackleton beschreef deze barre tocht in zijn boek South. Het is een ongelooflijk verhaal over doorzettingsvermogen en afzien op de meedogenloze Zuidpool.

Tot nu. De afgelopen weken zocht het team wetenschappers genaamd Endurance-22 met onderwaterrobots en onderzeeërs op drie kilometer diepte. En met succes; het historische scheepswrak is teruggevonden precies zes kilometer ten zuiden van de locatie die de kapitein van Endurance, Frank Worsley, toentertijd noteerde.

Deze video introduceert de expeditie begin februari. Bron: (c) BBC News.

Fantastisch gepreserveerd

Door het gebrek aan hout-etende dieren in het ijskoude water, is het schip op wonderlijke wijze intact gebleven. De letters Endurance en de gouden poolster op de spiegel zijn nog zichtbaar. Het wrak valt onder het Antarctisch Verdrag en is hierdoor beschermd als historisch wrak.

De wetenschappers benadrukken dan ook dat ze het wrak niet hebben verstoord of aangeraakt. Ze vonden het schip op 5 maart, precies 100 jaar na het overlijden van Shackleton.

Omslagfoto: (c) National Geographic

Tags: , , Last modified: 10 maart 2022
Sluiten