Actueel

ICP per 1 maart 2021 aangescherpt

11:28

Het Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) wordt per 1 maart 2021 aangescherpt. Daartoe hebben het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en Het Watersportverbond besloten om misbruik van het document tegen te gaan. Eind oktober raakte het registratiebewijs opnieuw in opspraak naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur. Klik hier om daar meer over te lezen.

Op dit moment worden de details van de aanscherping uitgewerkt en begin 2021 wordt er meer bekendgemaakt. De herziening heeft voornamelijk betrekking op nieuwe aanvragen en verlengingen vanaf 1 maart volgend jaar. Het Watersportverbond adviseert iedereen die een ICP wil aanschaffen of verlengen daarmee te wachten tot na de invoering van de aanscherping. Op deze manier kunnen zij de meeste zekerheid bieden ten aanzien van het document.

Italië, Portugal en Spanje

Het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat heeft contact gezocht met instanties in Italië, Portugal en Spanje om tot een oplossing te komen voor de Nederlanders die daar nu problemen ervaren. Daarnaast zet het Ministerie voor de langere termijn in op een ICP, of indien nodig een alternatief document, met strengere eisen zodat deze wél wordt geaccepteerd om mee in de Italiaanse kust en binnenwateren te kunnen varen. Hetzelfde geldt voor andere bestemmingen als Portugal en Spanje die net als Italië het ICP niet accepteren. Dit traject heeft vooralsnog niet tot een inhoudelijke reactie uit die landen geleid.

Het Watersportverbond is van mening dat het ICP nog steeds een nuttig instrument is voor Nederlandse booteigenaren. Het ICP moet dan wel breed geaccepteerd blijven en daarom moet misbruik worden tegengaan.

Ben je van plan om een land aan te doen dat het ICP niet accepteert? Dan raadt Het Watersportverbond aan om een zogenaamde zeebrief aan te vragen. Bekijk hier een overzicht van Europese landen waar het ICP wel geldig is.

Klik hier om veelgestelde vragen omtrent het ICP te bekijken op de site van Het Watersportverbond.

Zie ook: Officieus registratiebewijs ICP zorgt voor tumult: hoe zit het?

Omslagfoto: Jacek Kijewski/Pixabay

Tags: , , , , , , Last modified: 4 april 2022
Sluiten