Actueel

Eerste WK Finn gaat Nicholas Heiner goed af

09:37

Deze week, van 4 t/m 10 september, strijdt Nicholas Heiner om de wereldtitel in de Finn. Het is zijn eerste wereldkampioenschap in deze klasse, vorig jaar stapte hij over vanuit de Laser naar de meer technische Finn. Halverwege het WK staat de Nederlander op een derde plaats. Een nette positie in het grote en sterke veld én de uitdagende omstandigheden op het Hongaarse Balatonmeer.

Heiner behaalde in 2014 zijn hoogtepunt in de Laser; wereldkampioen. In 2016 stapte hij over naar de Finn

Het Balatonmeer staat bekend om haar vaak zeer wisselvallige omstandigheden. Om die reden reisde Heiner al voor het WK richting Hongarije om de plek te verkennen: “Tot dusver heeft Balaton zijn reputatie waargemaakt. Licht weer, heel veel grote winddraaiingen en drukverschillen. Dus wel een helse, maar vooral ook heel interessante plek om te racen.”

Heiner kruipt omhoog in klassement

Het begin van het evenement maakt het meer zijn naam al waar, met een windkracht van 10-17 knopen. Voor de Nederlandse zeiler is het vooral wennen aan het grote veld. Het is voor het eerst dat hij in de Finn in zo’n groot veld meevaart en laat zich hierdoor bij zijn eerste start wat overdonderen. Maar hij herpakt zich goed en gaat van een tiende positie op dag 1, naar plek zes op dag 2. De weersomstandigheden blijven uitdagend met 12-14 knopen en grote windshifts gedurende de dag.

Eerste paaltje

De derde dag is een bijzonder dag voor de Finn zeiler, hij pakt zijn eerste zege van het evenement. Een dag eerder komt hij na een race als tweede over de finish, nu pakt hij in de vijfde race de leiding en behoudt deze tot de finishlijn. Ook de daarop volgende race weet hij sterk te varen en pakt een derde plaats, hiermee stijgt Heiner van een zesde naar een derde plaats in het algemeen klassement. “Dat 1-tje is mooi als je zoveel boten achter je ziet en je een fantastische pot vaart. Dat geeft je wel een lekker gevoel”, aldus een opgewekte Nicholas Heiner. Extra vertrouwen haalt de zeiler niet zozeer uit de losse resultaten, maar met name uit het hele proces van de afgelopen dagen: “We komen steeds meer in het evenement. Of je nou als eerste of tweede finisht, dat maakt dan eigenlijk nog niet eens zoveel uit. Het is met name het proces gedurende deze week en ik merk dat ik er steeds beter in zit, dat geeft vertrouwen.”

Het WK duurt t/m zondag 10 september. Er staan nog 4 kwalificatie wedstrijden op het programma van donderdag 7 t/m zaterdag 9 september. Zondag staan de medalraces op de planning, alleen de tien hoogst gekwalificeerde boten varen de medalrace.
Bekijk de resultaten hier

Foto’s: Robert Deaves

Tags: , Last modified: 20 oktober 2017
Sluiten