Velen van ons zagen dinsdag 21 april Mark Rutte de nieuwe richtlijnen uitleggen voor de komende periode. Het coronavirus heeft veel invloed op onze bewegingsvrijheid. Wat zijn de restricties precies? Wat kunnen we deze zomer nog wel? We hebben een doorvertaling gemaakt voor ons als zeiler.
Rutte: “Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf”
De vijf voornaamste punten die Rutte aanstipte:
1. Basisscholen 11 mei weer open, middelbare school waarschijnlijk 1 juni
Thuis lesgeven is voor velen van ons met kinderen een behoorlijke uitdaging. We zouden nog veel kunnen leren van ouders die hun kinderen aan boord les geven. Maar het einde is in zicht. Tijdens de persconferentie werd bekend dat na de meivakantie de scholen langzaam weer opstarten. Wat er met de zomervakantie gaat gebeuren is nog onduidelijk. Zomervakantie-plannen maken blijft dus lastig. We kunnen ons zo voorstellen dat dit vakantie in eigen land gaat worden. Dan zal er tegen die tijd wel meer duidelijkheid moeten komen over het nieuwe normaal: hoe gaan we de anderhalve meter overal toepassen. Bijvoorbeeld op de steiger of in het toiletgebouw. Hoe heb je contact met de havenmeester en wat doe je als je pech krijgt?
2. Kinderen tot 12 jaar weer in teamverband trainen, tot 18 jaar op 1,5 meter
Individueel sporten kan, het is goed voor iedereen, zeker in een tijd dat we meer aan huis gebonden zijn. Binnen de zeilsport zijn hier verschillende mogelijkheden in te vinden: stap in een eenmansboot, samen met je gezin kun je nog een heerlijk rondje op het water doen of bekwaam je in het solo- of doublehanded zeilen (hier zagen we voor de coronacrisis al een stijgende lijn in). Jeugdklassen (tot 12 jaar) zouden weer samen op het water kunnen trainen. Zonder officiële wedstrijden, die leiden tot meer contacten en dus meer besmettingsrisico. Ook kinderen tot 18 jaar mogen buiten sporten, maar met anderhalve meter afstand. En topsporters mogen onder specifieke voorwaarden weer individueel gaan trainen.
Vooruitlopen in termen van mogelijkheden en planning heeft niet zoveel zin, volgens het Watersportverbond. De bond is met een protocol bezig, wat wordt opgebouwd langs verschillende scenario’s. “Watersporters staan te popelen en dus krijgen we veel input. Wij willen het beste maken van de restricties én we willen meewerken aan de bestrijding van het virus. Tegelijkertijd zijn we overtuigd dat de watersport in stapjes op een verantwoorde manier weer open kan. Uiteraard staan RIVM richtlijnen buiten kijf”, aldus Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond.
3. Tot 1 september geen evenementen
Evenementen gaan niet door tot 1 september, dit is een verlenging van drie maanden en heeft veel invloed op de nationale zeilagenda? Een zuur bericht voor zeilend Nederland, maar wel duidelijkheid voor organisaties die in onzekerheid zaten. Grote, en ook veel kleine, wedstrijden kunnen nu een streep door het evenement zetten. Wat zijn de plannen? Worden wedstrijden verschoven naar volgend jaar? Of komt er een run om een weekend te claimen na 1 september. Sail gaat definitief niet door, en komt pas over vijf jaar weer in ons land.
Wat betekent dit voor evenementen, zoals de Sneekweek?
De Sneekweek zou dit jaar zijn 85-jarig jubileum vieren. Dit feest gaat begin augustus definitief niet door. Voorzitter Karst Doevendans zag deze beslissing enigszins aankomen. “Jammer is het zeker. Niet alleen voor de zeilers, maar ook voor heel de stad Sneek. Het is één van de belangrijkste weken in het jaar, met gemiddeld 300.000 bezoekers die onze stad aandoen voor de festiviteiten. Na de persconferentie van Mark Rutte hebben wij als bestuur besloten de Sneekweek niet te verplaatsen, maar over te slaan. Laten we hopen dat we in het najaar nog een aantal mooie weekenden kunnen varen. En misschien kunnen we rond de sluitingswedstrijden, 26 en 27 september, wat extra’s organiseren. Laat dat dan onze openingswedstrijden worden van het jaar. ”
4. Nog geen contactberoepen
Uitoefening van contactberoepen, zoals kappers en masseurs, is voorlopig nog niet mogelijk. Dus we zullen allemaal het water op gaan met een echte zeilerslook. Iets wat je anders alleen ervaart als je een aantal weken op zee bent geweest, en voor het eerst weer land ziet. Belangrijk ook om fit aan boord te stappen en niet geblesseerd te raken. Blijf dus altijd goed opletten, en wees zeker van je zaak. Op die manier kom je ook niet bij een fysiotherapeut of masseur op de bank te liggen.
5. Rest maatregelen verlengd tot 20 mei
Tenslotte blijven de basisregels van kracht: blijf zoveel mogelijk thuis, doe boodschappen alleen, houd 1,5 meter afstand, blijf thuis bij verkoudheidsklachten, was je handen zo vaak als je kunt en hoest en nies in je elleboog. In de week voor 20 mei volgt een nieuw beslismoment. Dan moet meer duidelijkheid komen over de andere maatregelen, zoals bezoekregelingen en het uitoefenen van contactberoepen.
In de tussentijd probeert iedereen waar mogelijk de zaken open te houden. Webshops varen er wel bij. Horeca op en rondom havens zijn gesloten, naast veel van de facilitaire gelegenheden. Er zijn zelfs landelijk havens die niet toegankelijk zijn voor passanten en soms zelfs voor vaste ligplaatshouders. Er wordt in diverse branches hard nagedacht over hoe zij om zouden gaan met de nieuwe anderhalvemetermaatschappij. Hoe ziet dit er voor de watersportbranche uit? Hoe sorteren zij voor op het nieuwe normaal: de 1,5 meter maatschappij?
Watersportwinkel
Watersportwinkel Jos Boone in Middelburg heeft de deuren nog ‘gewoon’ vijf dagen in de week geopend. We spraken Leonie Bergacker – Boone over de maatregelen die ze hebben getroffen. “Gelukkig kunnen we nog open. Wel hebben we beide kassa’s omgebouwd tot afhaalbalie. Die staan ver uit elkaar en daardoor kunnen we mensen meer verspreiden door de winkel, we laten steeds maximaal vier klanten binnen. Om het dan extra veilig te houden hebben we routepijlen geplaatst. En verder maken we natuurlijk regelmatig alles schoon. Het is in de winkel zeker niet zo druk als we gewend zijn in april, ik denk dat dat ongeveer gehalveerd is nu. Er kan bij ons langszij het winkelschip ook getankt worden en we merken dat veel mensen zich afvragen of dit nog gewoon mogelijk is. Gelukkig wel; afstand is daar sowieso en we hebben voor iedereen handschoentjes klaar liggen.”
Jachthaven
“We zien daarnaast dat er wel veel online besteld wordt. We mailen ook veel meer dan normaal, via de mail worden nu de adviesgesprekken gevoerd eigenlijk. Erg leuk is het om de loyaliteit van onze vaste klanten te zien, ze bestellen online om het makkelijker te kunnen afhalen. Ze waarderen de maatregelen die we hebben genomen en zorgen er zelf ook voor dat de doorstroom aan de afhaalbalie goed verloopt. We missen natuurlijk wel onze Belgische en Duitse klanten, dat is erg jammer, maar ook die kunnen we helpen via de mail en in onze webshop. Vanuit onze haven in Middelburg zit je niet direct op het ‘grote’ water en dat zorgt er voor dat er best wat mensen toch even een ‘veilig’ tochtje maken. Of ze gaan lekker wat klussen en poetsen, ergens heb je natuurlijk ook wel geluk als je een boot hebt op dit moment!”
Wat betreft de situatie in de jachthavens, spreken we Francisca Redeker van De Jachthavengroep. De Jachthavengroep heeft zowel havens onder als boven de rivieren. “Er is nu nog geen versoepeling van de regels mogelijk helaas. In onze zuidelijke havens Rotterdam Marina en Marina Stellendam zijn de maatregelen het strengst. Hier is het als particulier verboden het haventerrein te betreden. Dit betekent niet klussen, niet recreëren en niet uitvaren. Wel kunnen de ligplaatshouders ons of de jachtservicebedrijven de opdracht geven de boot vanuit de stalling zomerklaar te maken en vast in de juiste box te leggen. Zodat de boot volledig klaar ligt op het moment dat de maatregelen worden versoepeld. De jachthavens in de betreffende regio gaan samen in overleg met de autoriteiten om de maatregelen zo snel mogelijk enigszins versoepeld te krijgen zoals in de rest van Nederland.
Voor de noordelijke jachthavens, Marina Schokkerstrand, Amsterdam Marina en Regatta Center Medemblik, gelden andere maatregelen. Hier mag men als particulier wél naar de haven. Wel is het sanitair gesloten en wordt klantcontact zoveel mogelijk afgehandeld via de telefoon en per mail. Het is goed mogelijk de anderhalve meter afstand te houden door bijvoorbeeld elkaar te passeren via de vingersteigers en bij het kranen van boten is duidelijk afgezet waar men wel en niet mag komen. De havens zijn in principe gesloten voor passanten om onnodige drukte op de havens te voorkomen. Indien het niet anders kan, kan in overleg met de havenmeester een plek worden toegewezen. Hiervoor is het advies om per haven de website in de gaten te houden of direct contact op te nemen met de betreffende haven.”
De branche maakt zich op om aangepast weer verder open te mogen. Vanuit brancheorganisatie HiswaRecron wordt hier overkoepelend over nagedacht, en samen worden de mogelijkheden bekeken. Dit om klaar te staan mochten de maatregelen versoepeld worden.
Wat kan er nog wel?
Het is duidelijk dat het watersportseizoen van 2020 er anders uitziet dan dat we gewend zijn. Voor de één is het wel mogelijk om naar de boot te gaan en voor de ander niet, want sommigen van ons mogen de jachthaven niet eens op. Degenen die die mogelijkheid wel hebben, kunnen in elk geval de boot betreden en misschien klussen of zelfs uitvaren. Zij kunnen ervoor kiezen om een dagtochtje te zeilen of ‘s nachts bijvoorbeeld te gaan ankeren. Wanneer je zelfvoorzienend bent, is het in verschillende havens gewoon toegestaan om er te overnachten. Maar er zijn ook veel havens in het land gesloten voor passanten, belangrijk om hier in je tochtplanning rekening mee te houden. Het sanitair is in alle havens vooralsnog gesloten. De havenmeester bellen en vragen of je welkom bent, is raadzaam. Zeilers die momenteel niet in de buurt van de boot mogen komen, kunnen zich wellicht vermaken met onze tips over thuiszeilen. Inmiddels schrijven we al vijf weken lang artikelen met daarin adviezen over wat zeilers vanuit huis kunnen doen. Lijnen splitsen, zeilfilms kijken, de theorie voor je vaarbewijs leren, virtuele regatta’s varen.
Hiswa-Recron: Protocol maatregelen ter voorkoming coronavirus
Meer informatie vind je op Varen doe je Samen – Update: Waterrecreatie in tijden van corona
Omslagfoto: (c) Sneekweek
Tags: 24 Uurs Zeilrace, Corona, COVID-19, De Jachthavengroep, maatregelen, SAIL, Sneekweek, watersportbranche, Watersportverbond, Zomervakantie Last modified: 23 april 2020
Wij wonen in Rotterdam. Op een half uur rijden, zonder iemand fysiek tegen te komen, kunnen we een dag groot water op. Echter heeft de burgemeester van regio Rijnmond de havens gesloten. Onze boot ligt vaarklaar in de box van Marina Herkingen. In Bruinisse aan de overkant mag gewoon worden uitgevaren. Begrip voor de maatregel, om niet overspoeld te worden door toeristen in de regio. Voor ons krom en zeer frustrerend allemaal.
We liggen ook in Herkingen en zijn volledig zelfvoorzienend maar mogen niet in de haven komen en varen. De anderhalve meter maatschappij is op de boot heel goed te handhaven. Waarom dan niet gewoon varen met dit mooie weer? Hier begrijpen wij niets van.
Joop
Omdat er veel onduidelijk is ontstaan over de richtlijnen van het RIVM betreffende contact beroepen en de uitzonderingen die gemaakt zijn en zoals Mark Rutte zelf aangaf op vragen hieromtrent en het RIVM specifieker, is vanaf het begin de beleidslijn voor tandartsen, mondhygiënische zorg en paramedici zoals de fysiotherapeut, het wel mogelijk om zorg te geven met in achtneming van de vereiste maatregelen.
De eerste 2 groepen en ook veel fysio praktijken hebben zelf besloten om te sluiten en zijn nu ook weer op eigen initiatief open gegaan. De individuele noodzakelijke fysiotherapeutische zorg kon en kan doorgaan met goede triage en voldoende bescherming en hygiëne. De vaak annex fitness dus niet! Overleg met je behandelend fysiotherapeut.
Ik heb mijn boot in Scheveningen liggen, hier mogen we gelukkig nog wel naar buiten. Vandaag dus heerlijk kunnen zeilen. Inderdaad erg onlogisch dat je in veel havens niet naar buiten mag. Hier kun je gewoon zonder iemand tegen te komen naar je boot en uitvaren. Die anderhalve meter is op zee al snel 500 meter dus Corona technisch veel veiliger dan op het land blijven.
Wij liggen ook in herkingen en mogen ook niet komen terwijl aan de overkant wel gevaren wordt meten met twee maten
Volgensmij werden veel maatregelen ook genomen om de druk voor normale IC gevallen te verminderen voor ook het KNRM en andere hulp instanties uit voorzorg afgeschaald. In de alpen werden bijvoorbeeld ook alle sporten in bergen verboden(wandelen skien klimmen etc). Dit om te voorkomen dat instanties daar druk mee zouden zijn terwijl zorg nodig was voor Corona patiënten. Werd je betrapt dan kreeg je daar ook een boete voor. Ook als er problemen of reddingen moeten plaatsvinden door KNRM etc. Doordat mensen in problemen komen met hun boot. (kan iedereen overkomen). Maatregelen zijn getroffen uit voorzorg en elke persoon die gewoon thuis blijft is er een waarbij de kans kleiner word dat ze hulp nodig hebben.
Wij Belgen mogen niet eens kijken of onze boot er nog wel ligt! Overvaren van winterligplaats naar zomerbestemming mag wel, alleen met de auto de grens over mag niet…