Actueel

Blaricumse Sluis: nooit gebruikt en toch renovatie van ruim € 1 miljoen

13:00

Volgens de gemeente is er zelfs nog nooit een boot door de Blaricumse Sluis gekomen, maar toch wordt er voor ruim € 1 miljoen aan verbouwd. Achterstallig onderhoud heeft ervoor gezorgd dat de sluis flink in verval is geraakt. Aankomend vaarseizoen moet de Blaricumse Sluis de boten van én naar het Gooimeer schutten, maar daarvoor moeten er eerst nog heel wat herstelwerkzaamheden plaatsvinden.

Op 19 september 2012 werd de sluis feestelijk geopend. Burgemeester De Zwart-Bloch van de gemeente Blaricum en dijkgraaf De Bondt van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, hebben de opening verricht. Bij dit heugelijke feit waren ook twee boten van KNRM-station Blaricum en Reddingsbrigade Blaricum aanwezig. De kolk was versierd met groene en blauwe ballonnen.

In verval geraakt

De bouw voor de waterkering en sluis kostte in 2011 ruim € 6 miljoen en is bedoeld voor de nieuwbouwwijk de Blaricummermeent. De bouw van de woonwijk nam langer in beslag, dan werd gedacht. De gemeente geeft hiervan de schuld aan de crisis op de woningmarkt. Uiteindelijk heeft dit er toe geleid dat er zes jaar lang amper naar de sluis is omgekeken.

Dit is hoe de sluis eruitzag ik 2012. (c) laurens24/CC BY-SA 3.0

Kostbare opknapbeurt

De renovatie die moet worden verricht, gaat aardig in de papieren lopen. Een slecht inspectierapport over de veiligheid en geen onderhoud zorgen voor een grote kostenpost. Daar komt bij dat dat als gevolg van een constructiefout betonplaten zijn scheefgezakt. Na zo’n lange tijd kan deze fout niet meer worden verhaald op het bouwbedrijf.

In totaal zullen de kosten van de herstelwerkzaamheden neerkomen op zo’n € 1,1 miljoen. Dit bedrag ligt een stuk hoger dan de ingeschatte onderhoudskosten, want deze zouden rond de € 25.000 liggen. De kosten worden gedeeld door het Waterschap en de gemeente Blaricum.

Omslagfoto: laurens24/CC BY-SA 3.0

Tags: , , , Last modified: 9 oktober 2019
Sluiten