De vrijheid van een eigen boot kent (bijna) geen grenzen. We hebben ontzettend veel water in Nederland, dus waarom niet gaan zeilen van de zomer? Tweedehands boten zijn niet aan te slepen, dus we kunnen nieuwe zeilers verwachten op het water. Speciaal voor startende zeilers hebben wij handige informatie gebundeld. Van praktisch leesvoer tot de basis van de zeilerij. Laat het zeilavontuur beginnen!
Met welke boot begin je?
Je kunt in alle zeilboten leren zeilen, de een is alleen een stuk ingewikkelder dan de andere. Een kielboot is stabiel door het gewicht van de kiel die eronder hangt. Zo’n boot reageert door zijn gewicht meestal wat langzamer dan bijvoorbeeld een zwaardboot. Die heeft geen gewicht eronder hangen daar zit je meestal met minder mensen in – met een wetsuit aan. Zo’n boot kan veel sneller varen, waardoor je wat minder tijd hebt om na te denken over wat je doet. Zeilen in een zwaardboot is meestal een tamelijk intensieve activiteit, maar zeker de moeite waard; omdat de boot licht is van gewicht, voel je goed wat hij doet.
De meeste verhuurbedrijven bieden open kielboten aan als de polyester Valk of Zestienkwadraat. Daarin kun je met een beetje instructie, wat zeilbegrip en een beetje zeilervaring prima een dag mee het water op. Stap je voor het eerst op een zeilboot, dan zijn deze boten de geijkte beginnersboten. Maar staar je niet blind op deze boten: er zijn tientallen modellen, ook snellere en modernere, waarop je eenvoudig kunt leren zeilen.
Waar ga je varen?
Varen op de plas is het eenvoudigst. Overzichtelijk, besloten, maar ruim genoeg om een foutje te maken zonder dat je op de kant terechtkomt. Zeilen op de rivier kan ook uitstekend, maar heeft door stroming en eventueel vrachtverkeer wat meer voeten in de aarde. Groter binnenwater, zoals het (Zeeuwse) Deltagebied (lees meer in Vaarwijzer Deltagebied), Randmeren of IJssel- en Markermeer (lees meer in Vaarwijzer IJsselmeer) zijn uitstekend te bevaren. In het Deltagebied is er soms getij en/of stroming, terwijl je op de Randmeren en het Markermeer in het hoogseizoen last kunt hebben van waterplanten die je boot vertragen. Voor elk vaargebied zijn waterkaarten of vaarwijzers beschikbaar met de belangrijkste informatie erop. Ga je de Waddenzee op, dan komt extra kennis over stroming en getij ook van pas. (lees meer in Vaarwijzer Waddenzee en het Handboek varen op de Waddenzee en, handig om de stroming uit te rekenen, Stroomatlas HP33).
Weer bekijken?
Voordat je het water op gaat, moet je kijken naar de verwachte weersomstandigheden. Hiervoor kun je natuurlijk gewoon op knmi.nl kijken, maar er bestaan ook allerlei websites en apps die specifiek gericht zijn op de wind. Windfinder, en Windy zijn daar goede voorbeelden van. Voor de uitgebreide weersinformatie kun je ook terecht op ZiltMeteo. Dingen om op te letten zijn typisch de windkracht, de windrichting en de neerslag. Verandert het weer sterk tijdens de dag? Zijn er buien op komst (lees ook Hoe zeil je in of om een bui? en voor meer theoretische achtergrond Hoe zeil ik door een bui?), bedenk dan wat dat betekent voor jouw zeiltochtje.
Praktische info op Zeilen.nl
Hier vind je jouw tweedehands boot
Het seizoen begint en je wilt maar een ding: Zeilen! Zonder boot is dat natuurlijk erg lastig. Maar niet getreurd, het seizoen is nog maar net van start en je hebt nog genoeg tijd om te zoeken naar een nieuwe, tweedehandse boot. En dat kan in Nederland, maar ook in het buitenland. Hoe dan ook, het internet is je beste vriend. We stelden een lijst voor je samen met een aantal grote Nederlandse en internationale verkoopsites. Zoekt en gij zult vinden!
Klik hier om naar het hele artikel toe te gaan
Zeilen Trimkaart
Altijd al alle trimprincipes bij de hand willen hebben aan boord? Dat moet lukken met deze duidelijke illustraties.
Klik hier om naar het hele artikel toe te gaan
Rustig varen in vakantietijd, kan dat?
Daar lig je dan, in een bomvolle haven. Waar je, zo ongeveer, het laatste plekje toegewezen hebt gekregen door de havenmeester. Tegenover je een boot waar al een tijdje een hond staat de blaffen. Kinderen op de steiger die krabbetjes aan het vangen zijn en van de boot naast je komt muziek. Erg gezellig natuurlijk, maar ook rumoerig. Vijf tips voor meer rust op het water.
Klik hier om naar het hele artikel toe te gaan
Abonnement op Zeilen
In het tijdschrift Zeilen lees je alles over wat zich in de zeilwereld afspeelt. Elke maand schrijven we over achtergronden bij het nieuws, avonturen van mede-zeilers, testen van nieuwe en tweedehands boten, reportages over wedstrijden en vaargebieden, en nog veel meer. Het is echt een blad voor zeilers, door zeilers. Nu hebben we een speciale aanbieding: 12x Zeilen + Digitaal lezen voor 50 euro! Klik hier om naar onze webshop te gaan.
2x zeilboeken
We raden daarbij ook graag deze twee boeken aan, perfecte voor de beginnende zeiler! Het Zeilboek omvat de basisset voor de beginnende zeiler; eenvoudig, overzichtelijk en compleet, voor als je met een open boot gaat zeilen. Leidraad voor kajuitjachtzeilers richt zich meer op de zeilers met een kajuitjacht(je); iets grotere boten waarbij iets meer komt kijken, maar waarbij de basis precies hetzelfde is: lekker zeilen.
Leidraad voor kajuitjachtzeilers
In Leidraad voor Kajuitjachtzeilers worden de kennis en vaardigheden behandeld waar een zeiler over moet beschikken als hij met een kajuitzeiljacht op groot, open water gaat varen. Onderwerpen als navigatie, manoeuvreren op de motor, getij, stroom en marifoon worden uitgebreid behandeld. Het boek wordt ook gebruikt als stof voor de cursus Theoretische Kustnavigatie en CWO ‘Kajuitzeiljachten Binnenwateren’.
Klik hier om een exemplaar te bestellen
Het Zeilboek
Het Zeilboek is sinds jaar en dag het meest gebruikte zeilcursusboek in Nederland, zowel bestemd voor zeilscholen als voor individuele zeilers. Het boek behandelt alle basisvaardigheden van het zeilen, van de eerste kennismaking met een zeilboot tot de elementaire manoeuvres op het water. De korte hoofdstukken en handige tekeningen maken Het Zeilboek een toegankelijk overzichtsboek voor de beginnende zeiler, onmisbaar tijdens de zeilopleiding.
In de nieuwe editie van deze zeil-everseller is extra aandacht besteed aan moderne materialen en technieken, zodat ook een nieuwe generatie zeilers weer goed voorbereid het water op kan.
Klik hier om een exemplaar te bestellen.
Omslagfoto: Ben Rutte
Tags: Het Zeilboek, Leidraad voor Kajuitjachtzeilers, meteo, tips, Zeilen voor starters Last modified: 20 mei 2020