Nieuws

Mark Slats kan nóg beter trimmen na de zonovergoten 24 Uurs Zeilrace

15:59

Vrijdagavond 23 augustus ging de 55e editie van de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace van start. De zon was constant aanwezig, maar de wind liet het op een gegeven moment afweten. Velen moesten de motor starten om naar Medemblik te kunnen varen. Mark Slats finishte wel reglementair en heeft naast de winst ook nog iets anders weten te bereiken binnen het etmaal.

Een uur nadat de startschoten klonken, trok de wind aan. Zelfs tot 17 knopen in de nacht. De eerste twaalf uur werden er veel mijlen gezeild. Sommige deelnemers hadden er zaterdagochtend om 08:00 uur al meer dan honderd op de klok staan. Maar later tegen het middaguur, veel vroeger dan verwacht, viel de wind weg en werd het een grote drijfpartij. Dit zorgde enigszins voor stress. Zou de finish wel of niet op tijd worden gehaald? Uiteindelijk kwamen slechts 219 van de 393 boten reglementair over de streep.

Mark Slats & Dick Koopmans winnen binnen hun klasse

Dit jaar deden Mark Slats en jachtontwerper Dick Koopmans aan boord van Ohpen Maverick mee aan de wedstrijd. Slats zeilde voor het eerst wedstrijdmijlen op eigen water. Koopmans daarentegen heeft al aardig wat resultaten in Nederland op zijn naam staan. Het duo won de eerste prijs in de doublehanded klasse. Ze kwamen net op tijd aan bij de finish. Een paar minuten later en ze zouden gediskwalificeerd worden. Met 115,79 gezeilde mijlen bleken zij de beste voor Jetstream, een J/122.

Dick Koopmans. (c) Mark Slats

Mark kreeg uitleg over trimmen

Zondagmorgen 25 augustus zat Mark Slats alweer in het vliegtuig richting Amerika. Daarom nam Dick Koopmans de prijs in ontvangst. Koopmans: “We waren een dreamteam. Het was de eerste keer voor Mark op dit zeilwater. Hij vond het geweldig. Hij heeft heel veel gezeild, maar niet veel wedstrijdervaring. En zo met veel boten tegen elkaar, dat heeft hij nog nooit gedaan. Het vond het een ervaring om steeds te moeten trimmen en hij merkte dat hij daarin nog veel kon leren. Als hij deze training had gehad voor de Golden Globe Race dan was hij anderhalve dag eerder binnengekomen, maar we hadden voor die race geen tijd om te trainen. Ik heb hem deze 24 uur een aantal dingen geleerd over trim, hij zal nu voortaan veel harder gaan.”

“We zijn het wad op gegaan om toch ook stroom mee te kunnen pakken, maar toen we terugkwamen op het IJsselmeer was de wind bijna weg,” vertelt Dick. “We hebben nooit echt stilgelegen, de laagste snelheid was 1,5 knoop, maar we hebben er lang over gedaan om naar de finish te komen. Het is ook moeilijk plannen of je nog wat kan als de snelheid varieert tussen de twee en vier knopen. Dan wordt het gokken en dat is net goed gegaan.” (Klik hier om ‘Liveblog: Mark Slats zeilt de 24 Uurs Zeilrace’ te bekijken.)

(c) Laurens Morel – Salty Colours

Gouden en zilveren wimpel

Nieuw dit jaar was de uitreiking van de gouden en zilveren wimpel. Speciaal voor de leden van de Kustzeilers met de beste resultaten in de wedstrijdklasse en in de tocht. Schipper Meijer won de gouden wimpel met Hustler 35 Knoerteke in de FPC-klasse en schipper Morsman de zilveren met Eagle 44 Uzuri in de tocht.

(c) Vincent Bakker

Andere winnaars

“Aan boord van J/120 Jipper was de laatste vier uur veel stress om de finish te halen,” zegt Vincent Bakker, van de Zeilen-redactie. “Vanaf 12:00 uur zaterdagmiddag hebben we zeker drie uur geparkeerd gelegen in de buurt van Stavoren. Gelukkig kregen we een dun noordelijk briesje vanaf de Afsluitdijk die ons naar de westkant van het IJsselmeer bracht. Met nog twaalf mijl te gaan, drie uur vaartijd en een snelheid die varieerde tussen de 2,5 en 5 knopen hebben we veel momenten gedacht dat we het niet zouden halen met het zicht op de haven. Uiteindelijk zijn we om 19:14 uur gefinisht en zijn we tweede geworden in de ORC 1!”

ORC 1: Leeloo, Mat1180, H. Vermeulen
ORC 2 en overall winnaar ORC: Majic, J109, A. Jorritsma
ORC 3: Kolibri 6.5, Kolibri 6.5, P. van den Brink
FPC: Nimmerzat, Trintella 2, P. van Dam
Tocht 1: Windverwachting, Maxfun 25, H. van der Werf
Tocht 2: Mafalda, Pion, E. Tan
Tocht 5: Dazzling Dolphin, Dehler 39 SQ, V. Zijlker
VKSJ: Muschka, Von Hacht 75 m2, R. van Leeuwen
ZMH: Zipper, Harris 38 trimaran, K. Schuurman

Wil je alle uitslagen zien? Klik dan hier.

Het was ook een heel gezellige editie. Het feest ging nog tot in de vroege uurtjes door. (c) Laurens Morel – Salty Colours

Omslagfoto: Diana Bogaards

Tags: , , , , , Last modified: 26 augustus 2019
Sluiten