Actueel

7 sluizen worden ‘superstormproof’ gemaakt

15:30

De aankomende jaren gaat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zeven sluizen in Noord-Holland ’superstormproof’ maken. De sluizen zijn afgekeurd in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, omdat onzeker is of zij bij zeer harde stormen het opstuwende water kunnen tegenhouden.

Sluis Oostoever in Den Helder, de Sassluis in Enkhuizen, de keersluis in Broekerhaven, de Grote Sluis in Hoorn & de Hornsluis, Noordersluis en Zuidersluis in Schardam zijn de waterkeringen waar het om ‘draait’. Bij deze sluizen is het de vraag of ze goed én tijdig kunnen sluiten in geval van nood. Met de stijgende zeespiegel en de extremere weersomstandigheden zijn aanpassingen nodig om de veiligheid van het achterland óók in de toekomst te kunnen waarborgen.

Zuidersluis en Noordersluis in Schardam (c) Willemjans/CC BY-SA 3.0

Historische karakter van de sluizen

Het probleem verschilt per sluis. Het kan gaan om technische aanpassingen, maar ook protocolaanpassingen wat betreft het beheer en gebruik. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil de komende maanden in gesprek gaan met de bewoners om samen tot een aanpak te komen. Bij de aanpassingen wordt rekening gehouden met het historische karakter van de sluizen, vijf ervan zijn namelijk rijksmonument. Dit houdt in dat de verbeteringsoplossing naadloos moet passen bij het rijke verleden.

In augustus 2019 moet voor elke sluis een voorkeursalternatief bekend zijn. In de fase die daarop volgt, worden de benodigde vergunningen voorbereid. De daadwerkelijke aanpassingen staan gepland voor 2021. Hoeveel geld het ‘superstormproef’ maken van de sluizen uiteindelijk gaat kosten, is nog niet bekend.

Omslagfoto: Dqfn13/CC BY-SA 4.0

Tags: , Last modified: 9 oktober 2019
Sluiten