Actueel

Blijft zo de vaart in de bruine vloot?

10:30

Het coronavirus is ook van grote invloed op de bruine vloot, want de schippers mogen niet uitvaren. Toch gloort er misschien weer licht aan de horizon. Het plan is namelijk dat na 20 mei de schepen weer gaan varen met personen aan boord die samen een huishouden vormen. ‘Captain Corona’ aan het roer! Natuurlijk zal de 1,5 meter regel gehandhaafd blijven. Zeilen sprak over dit initiatief met Maurits Minnaard van Zeilschip Eendracht uit Enkhuizen.

“Incasseren, accepteren en doorgaan. Dat advies gaf mijn dochter mij,” zegt Maurits. “Een paar weken geleden zijn we op het idee gekomen om met families of personen die samen een huishouden vormen te gaan varen. Dit onder de naam ‘Captain Corona’. De schipper achterop en de maat op het voordek, zo blijft de 1,5 maatregel gehandhaafd. Eerder werd dit idee tegengehouden, maar nu krijgen we hopelijk op 20 mei groen licht en kunnen de trossen weer los. We hebben protocollen opgesteld die voldoen aan de eisen en we wachten nu alleen nog op dat deze gevalideerd worden. We bieden families uit Enkhuizen een drie uur durend tochtje aan. Voor families die nu niet naar het buitenland op vakantie kunnen, zijn we wellicht een interessant alternatief. ”

Mobiele villa’s

Op donderdag 30 april is het eerste ‘coronaproof’ schip gedoopt. “Deze is geheel volgens de regels aangepast,” vertelt Maurits. “Door de uitbraak van het coronavirus zijn we eigenlijk van zeilende chartervaart veranderd naar mobiele villa’s. Dit jaar zullen mensen vakantie vieren in eigen land en dat gegeven is hopelijk positief voor ons. Na hamsteren op wc-papier wordt er straks misschien gehamsterd op vakanties.”

Maurits: “De bruine vloot bestaat uit zo’n 250 overnachtingsschepen. Wij hebben met een aantal uitgezocht wat er wel en niet mogelijk is. Hiervan willen we graag onze collega’s op de hoogte stellen zodat een dure boete hen bespaard blijft. We willen onze kennis graag delen. Het is ook de bedoeling dat we de aanvragen gaan verdelen onder de verschillende schippers die daar oren naar hebben.”

Samen is het toverwoord

“Met dit initiatief spelen we in op twee zaken die premier Rutte ons eerder mededeelde,” voegt Maurits toe. “Bereid je voor op een 1,5 meter-economie en doe het samen. Samen betekent met de klanten, de burgerij, leveranciers, collega’s, de lokale ondernemers. Alleen met elkaar kunnen we dit doen. Meer informatie over dit initiatief, zowel voor geïnteresseerden als schippers van de bruine vloot, vind je op www.captain-corona.nl. We hopen dat we de opvarenden snel met veel plezier de mooiste plekken kunnen laten zien.”

Captain Corona aan het roer! Klik op de afbeelding om naar de website te gaan.

Lees ook: De chartervloot zit door corona in ‘hetzelfde schuitje’

Omslagfoto en foto:  Captain Corona/stevenaak La bohème

 

 

Tags: , , Last modified: 1 mei 2020
Sluiten