Bestemmingen

Havenmeester Erik: ‘Elke dag vrienden maken’

Deze week: het gezicht achter de haven van Enkhuizen

11:11

“Het beste bewaarde geheim van Enkhuizen,” zegt havenmeester Erik Scholten over de Buyshaven. Zodra passanten weet hebben van de haven, komen ze de volgende keer geheid weer terug. Samen met zijn collega Chris Verberne runt Erik de haven.

Kun je jezelf even kort voorstellen?
“Ik ben dus Erik en ik werk sinds vier jaar op deze haven. Daarvoor heb ik jarenlang op de Grashaven in Hoorn als hoofdhavenmeester gewerkt. Voor die tijd was ik werkzaam bij een verhuisbedrijf. Ik begon op de Grashaven tijdens de hijsperiode, toen had ik nog niet veel weet van de nautische branche. Inmiddels weet ik van de hoed en de rand. In de tussentijd heb ik nog bij het Zuiderzeemuseum gewerkt, maar toen ik ter ore kreeg dat ze bij de Buyshaven op zoek waren naar een nieuwe havenmeester was mijn keuze snel gemaakt.”

Wat kun je vertellen over jullie haven?
“De Buyshaven is een gezellige en gemoedelijke haven waar iedereen welkom is. Zolang je maar aardig bent ;). Samen met mijn collega Chris regel ik hier de boel en in het hoogseizoen worden we door een student ondersteund. We doen eigenlijk alles zelf en besteden alleen grote zaken uit, zoals het bouwen van steigers. Momenteel zijn we druk in de weer met het onderhoud van het terrein. We beschikken over veel groen. Grasmaaien, bomen snoeien, aangroei verwijderen: het moet er weer netjes bij liggen voor het volgende seizoen. Chris en ik hebben het goed georganiseerd en dat werkt erg prettig. De Buyshaven is trouwens onderdeel van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging KNZ&RV. Deze oudste watersportvereniging van Nederland is gevestigd in Enkhuizen en Muiden.”

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jullie uit?
“Dat is ook afhankelijk van de wind, maar over het algemeen werken we volgens een vast stramien. ’s Morgens vertrekken de passanten, vervolgens checken we welke boxen er vrij zijn en hebben we even de tijd voor andere werkzaamheden tot de volgende gasten weer aankomen. We horen vaak dat mensen niet van de Buyshaven afwisten en eerder voor andere havens kozen. Maar zodra ze eenmaal bij ons zijn langs geweest, komen ze beslist de volgende keer terug. Vandaar dat we een beetje het best bewaarde geheim van Enkhuizen zijn.”

Wat is nou het leukste aan het havenmeesterschap?
“Ik vind het allerleukste aan dit vak dat je eigenlijk elke dag vrienden aan het maken bent. Je komt zoveel verschillende personen tegen, maar toch is er één gemeenschappelijke factor: iedereen zoekt de verbinding op. De gasten willen een fijne tijd hebben en dat maakt ons werk juist leuk. De kunst van het gastheerschap is om met iedereen om te kunnen gaan. Wij moeten op elke emotie juist reageren. Het ene moment ben je vrolijk en jolig en vervolgens bij paniek of ziekte en zeer moet je alles ook in goede banen weten te leiden. Het belangrijkste is om relaxt te blijven, overzicht te houden en logisch na te denken. De passanten zijn over het algemeen altijd goed gemutst, maar als het al en paar dagen slecht weer is heeft dat zijn weerslag op het humeur. Je kunt hier trouwens prima verwaaid liggen, hoor. Enkhuizen heeft heel gezellige horeca, het Zuiderzeemuseum en mooie fiets- en wandelroutes. En als je hier bent uitgekeken, ben je zo met de trein in Amsterdam.”

Omslagfoto en foto: Buyshaven

Tags: Last modified: 4 november 2022
Sluiten