Hoofdcategorie op reis

Nu in Zeilen: Toch vertrokken in coronatijd

10:28

Stel  je eens voor. Je bereidt je voor op de wereldreis van je dromen. Je verkoopt je huis, zegt allebei je baan op, verhuist je kat en vermaakt je schip. Diverse scenario’s die je plannen kunnen dwarsbomen passeren de revue. Op één na: een pandemie. Desondanks gooien dertigers Niels Eikelboom en Greetje Tops de lijnen van hun Black Moon los. Is dit de start van een onmogelijke wereldreis?

En, ben je zenuwachtig?,” vraagt Niels me tijdens het ontbijt in de kuip. Ik neem een slok koffie en concludeer dat ik vooral heel veel zin heb om te
vertrekken, om eindelijk aan onze droomreis te beginnen. Hoe onzeker de situatie nu ook is. Het afscheidsmoment met familie en vrienden vind ik spannender. Sommigen hebben zo hun bedenkingen bij ons vertrek. Dat was vanaf het begin al, en nu met de pandemie al helemaal. Behalve wij. Op 19 juli zijn we er helemaal klaar voor. In plaats van een groot afscheidsfeest met al onze familie en vrienden is de kade niet eens halfgevuld. Nog een keer zwaaien en dan koersen we ons scheepje van elf meter richting de Noordzee.

De crew van Black Moon.

Uitstellen ondenkbaar

Ons plan voor een wereldreis werd door de jaren heen steeds concreter. Huis verkocht, huis gehuurd. Een cursus hier, een proefvaart daar. De Friendship 26 verkocht, een Taling 33AK gekocht. Werken, zeilen en klussen wordt een routine. Twee jaar lang zitten we lekker in de flow, waarna we online afscheid nemen van onze collega’s. De klussenlijst krimpt terwijl de radio op de werf overuren draait. Tussen de energieke liedjes door vliegen er termen als pandemie, corona en uiteindelijk een mogelijke lockdown door de schilderhal. We kijken elkaar verschrikt aan. “Kunnen we eerder te water?,” opper ik. Niels overlegt met de werfbaas, die als enige de hijskraan kan bedienen. We hebben ons oude leven al zo ver afgebroken, dat uitstel van de reis ondenkbaar is. Het enige dat we nog willen, is vertrekken. We besluiten op het Grevelingenmeer rond te zwerven, wachtend op een voor ons juiste gelegenheid om te vertrekken. Terwijl België de maatregelen voor watersport terug aanscherpt, opent Engeland juist weer de havens voor buitenlanders. Tijd om te gaan!

Zeilen 01/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Op welk moment juicht Greetje? Waardoor werd de lokale zeilsport tijdelijk stilgelegd? Waardoor wordt een oversteek extra spannend? En hoe reageert Greetje als Niels haar vraagt: “En, had je het achteraf liever een jaartje uitgesteld?” Je leest het allemaal in Zeilen 01/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal.

Omslagfoto: Greetje Tops en Niels Eikelboom
Tekst: Greetje Tops

Tags: , , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten