Actueel

Een blik achter de schermen van de chartervaart

18:00

De coronamaatregelen houden de chartervaart al bijna een jaar aan de wal en de voorspellingen voor 2021 zijn ook nog erg onzeker. De chartervaart verkeert in zwaar weer. In de video Waterschatten, die in opdracht van de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ) is gemaakt, wordt in vijf minuten verteld waarom de schepen, de vakmensen en het Nederlandse water échte waterschatten zijn. Wat maakt de chartervaart zo uniek? Buiten de mooie shots, brengen een schipper, zeilmaker, scheepsbouwkundige en een maat dat onder woorden.

De personen die een schip runnen, moeten van alle markten thuis zijn, de handen uit de mouwen steken en overzicht kunnen houden. Ook de overheid eist veel van de schippers. Niet alleen vanwege de financiële administratie maar ook vanwege alle regels, certificaten en keuringen. De winstmarges zijn klein en het pensioen van de schipper komt veelal vrij bij verkoop van het schip.

Op 9 juni vorig jaar verzamelden circa 175 (historische) zeilschepen zich voor Forteiland Pampus voor een grote manifestatie. Op deze wijze luidden zij op indrukwekkende wijze het noodsignaal. (c) Klaas Wiersma

De vloot is in gevaar

Mocht er dit jaar gevaren kunnen worden, dan is het nog de vraag of de gasten zich direct melden. Scholen zijn grote afnemers, maar plannen hun uitjes vaak een jaar van tevoren. Ook bedrijven hebben een beslissingstermijn van maanden, terwijl het seizoen in oktober al afloopt. Bovendien zullen vele gasten hun vouchers willen verzilveren en daardoor kan er geen omzet worden gemaakt. Het vooruitzicht voor vele schippers is daarom niet rooskleurig. Het water staat hen financieel aan de lippen en de relatief hoge kosten gaan gewoon door. Het voortbestaan van de vloot is in gevaar…

Er is bereidheid om te helpen. Zo komt de regering met een noodfonds van € 15 miljoen, gemeentes verlagen de havengelden en provincies denken na over structurelere verbinding. De overheid heeft de vloot steun toegezegd, maar de politiek is er nog niet uit hoe dit verdeeld moet worden.

Symposium van 4 maart

Uit de vragen die tijdens tochten aan boord aan de schippers worden gesteld, kan worden opgemaakt dat het gros geen idee heeft wat nodig is om de schepen in de vaart te houden. De BBZ merkte dat ook op in de aanloop naar het symposium van 4 maart. Dat is dan ook de reden waarom zij het filmpje Waterschatten heeft laten maken. De organisatie van het symposium is in handen van de BBZ, samen met de Vereniging van Waddenzeegemeenten en de Vereniging van Zuiderzeegemeenten en is bedoeld om een aantal van de overheidsinitiatieven, die de vloot verder moeten helpen, in de schijnwerper te zetten en te bespreken.

Bekijk hieronder de video Waterschatten:

#hollandschezeilvloot

Ook op de eigen social mediakanalen plaatsen schippers een week lang foto’s van hun schepen om te laten zien dat ze het waard zijn om behouden te blijven.

Lees ook: Bruine vloot luidt op indrukwekkende wijze het noodsignaal

Tags: , , , , Last modified: 3 februari 2021
Sluiten