Actueel

20 jaar Janneke en Wietze in Zeilen

14:01

Janneke Kuysters en Wietze van der Laan, de twee die je waarschijnlijk kent van Column Anna, schrijven twintig jaar voor Zeilen! Dat heeft zich letterlijk vertaald in 250 columns. Daarnaast schrijven zij ook interessante artikelen over waar je bijvoorbeeld op moet letten bij het afsluiten van een jachtverzekering als je op wereldreis gaat en over de ideale bootuitrusting. Vanwege dit bijzondere jubileum heeft Zeilen de vijf meest gelezen columns (van de afgelopen jaren) op een rijtje gezet. We hopen dat er nog veel meer mooie verhalen zullen volgen!

5. Column Anna: dromen in stukken
20-12-2017

In het eerste jaar van onze reis overwinterden we in Sevilla. De Club Náutico in het midden van de stad bood een fantastische ligplek. Net na kerst tufte er een leuk stoer zeilbootje binnen. Zoveel passanten kwamen daar niet, dus we keken op en zagen een stel en een Duitse vlag. Van kennismaken kwam het niet meteen, omdat wij bezoek uit Nederland hadden.
Klik hier (of op de afbeelding) om de hele column te lezen

4. Column Anna: Australië
06-12-2017

De laatste meerlijn gaat om de bolder op de quarantaine steiger en we kijken elkaar aan. Doodmoe, blij, opgelucht, voldaan: genoeg reden om elkaar een flinke zoen te geven. “Hi guys!,” horen we achter ons. Een flinke vloot aan snelle wedstrijdbootjes motort de jachthaven uit, klaar voor een potje raggen rond de tonnen. “Welcome to Australia!,” roept de stuurman van het dichtstbijzijnde bootje. Verbijsterd staan we hem aan te staren. Australië?!
Klik hier (of op de afbeelding) om de hele column te lezen

3. Column Anna: het lichaam reist te paard, de ziel te voet
03-01-2018

“Waar zijn we nu?,” vraagt Wietze terwijl hij naar de goede afslag op de A4 zoekt. Ik zit als een dolle heen en weer te vegen op mijn telefoon. Het navigatiesysteem en mijn brein werken niet samen. Hoe zat het ook alweer met deze afslag? En waarom lijkt niks meer op wat ik me herinner? Dan zie ik het. “Ja, hier eraf. Dit is de afslag naar Alphen aan den Rijn.”
Klik hier (of op de afbeelding) om de hele column te lezen

2. Column Anna: Waterval
25-04-2018

Een golf van paniek slaat door me heen. Ik lig op de bodem van de boot, onder de spanten waar normaal de vloer op ligt. De koude stalen scheepshuid voelt vochtig aan. Waarschijnlijk is dat mijn eigen zweet. ‘Focus Janneke’ vertel ik mezelf. Ik kijk naar de onderkant van de mast waar een paar elektriciteitsdraden uit komen. Die met het stickertje ‘VHF’ moet ik hebben.
Klik hier (of op de afbeelding) om de hele column te lezen

1. Column Anna: Griezelig water
19-12-2018

“Gaat het?,” roept Wietze. Ik schrik me lam, want ik had hem niet aan horen komen. Het is stikdonker en ik zit ingespannen op wacht. Wietze kan niet slapen en is uit de loodskooi gekomen om even poolshoogte te nemen. Eerlijk gezegd ben ik blij dat hij even komt kijken. “Het geluid is het ergste,” brul ik naar hem. De wind huilt door het want en elk half uur lijkt het een toon hoger te worden. De verwarde zee lijkt overal vandaan te komen.
Klik hier (of op de afbeelding) om de hele column te lezen

Taart!

Om het 20-jarig jubileum te vieren hebben Janneke en Wietze taart laten bezorgen op de redactie. Marinus en Vincent zijn er blij mee.

Omslagfoto: Janneke Kuysters en Wietze van der Laan

 

Tags: , , Last modified: 7 januari 2020
Sluiten