Actueel, Wedstrijden

10 tips om de meeste mijlen weg te snoepen tijdens de 24 Uurs Zeilrace

08:00

Vrijdagavond 24 augustus gaat de 54ste editie van de 24 Uurs Zeilrace van start. Dit jaar staat de teller op maar liefst 432 inschrijvingen. De teams moeten in 24 uur zoveel mogelijk mijlen varen en ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen. Kun je nog wel wat wijze raad gebruiken? Hieronder vind je tien tips van verschillende 24 Uurs-veteranen.

1. Veiligheid eerst

(c) Laurens Morel – Salty Colors

Wat er ook gebeurt, veiligheid staat altijd voorop. Laat je nooit verleiden tot onveilig vaargedrag en doe nooit concessies aan veilig varen. Dit klinkt erg voor de hand liggend, maar elk jaar zijn er boten die zo gefocust zijn op mijlen maken, dat sommige tijdens de wedstrijd een vrachtschip over het hoofd zien. De schade is dan groot, zeker aan de boot.

2. Driekleurentoplicht

Zorg voor een driekleurentoplicht bovenin de mast. Dat hoeft niet volgens het BPR, maar wél volgens het wedstrijdreglement. Elke keer doen er boten mee die ’s nachts slecht verlicht zijn en dat is voor jezelf en je mededeelnemers echt gevaarlijk. Wees gewoon zichtbaar.

3. Zaklamp

Zorg ervoor dat je een goede, felle en verschijnende zaklantaarn meeneemt. Schijn hiermee in je zeil om jezelf beter zichtbaar te maken. Handig wanneer een andere boot angstvallig dichtbij komt.

4. Teken de windrichtingen in

Teken in de kaart in het boekje dat je krijgt voor een aantal windrichtingen de optimale rakken in. Gebruik per windrichting een kleur. Daar heb je veel profijt van wanneer de wind draait onderweg.

5. Bereken zélf de route

Pas voortdurend je route aan aan de weersomstandigheden. Plan je route dus niet te ver vooruit, want de werkelijkheid zal toch anders uitpakken. Luie zeilers gebruiken een app voor het berekenen van de route (zoals Bezeild 24, voor iPad en iPhone, € 9,99). Maar zelf puzzelen en de route bepalen is natuurlijk veel leuker. Dat is juist één van de charmes van deze race.

6. Blijf alert

Tijdens vorige edities kwam het voor dat de wind binnen vijf minuten veranderde, van kracht 3 in kracht 10. Door die extreem snelle windtoename hebben toen vele schepen hun genua verspeeld. Kijk dus goed om je heen en minder op tijd zeil.

7. Zoek de juiste rakken

Vermijd opkruisen en zoek rakken waarop jouw boot het snelste vaart. Wanneer dat ruimewindse rakken zijn en het is zuidwestenwind, start dan op het Markermeer. Je hebt dan veel meer rakken tot je beschikking.

8. Neem je rust

Neem op tijd je rust. ’s Nachts varen is inspannend en met zo veel boten in de buurt moet je alert blijven. Neem zo veel mogelijk bemanningsleden mee en laat een aantal al gaan slapen ook als ze nog niet moe zijn. En je hebt bemanningsleden die maar door willen blijven slapen. Gewoon wakker maken!

9. Koek & zopie

Warme koffie, soep, chocolademelk met slagroom – bespaar niet op de koek en zopie. Het effect is goud waard. Sla sowieso ruim voldoende eten en drinken in. Ga met een goed gevulde watertank op pad, ook al is het een race. Vrijdagavond flink borrelen kan, maar onze oude rotten raden het met klem af.

10. Voorkom een DSQ

Ga op tijd naar de finish. Te laat finishen levert je strafmijlen op en na 25 uur varen pas over de finish gaan, betekent DSQ!

En vergeet bovenal niet om te genieten. Vooral de aanloop naar de finish is vaak prachtig. Alle boten komen in de laatste uren samen. Bij een voordewindse finish zijn de vele spinnakers en gennakers een feest om te zien. Dit beeld vergeet je echt nooit meer.

(c) Laurens Morel – Salty Colors

In Zeilen #8 (Augustus 2018) vind je een uitgebreid artikel van de winnaars van vorig jaar. Voldoe jij ook aan alle voorwaarden? Check het daar. In Zeilen #9 van vorig jaar (2017) staan nog veel meer tips. 53 in totaal! Heb jij hem nog liggen? Pak ‘m snel in!

Lees ook432 boten varen 24 Uurs Zeilrace

Tags: , Last modified: 21 januari 2019
Sluiten