Zeemanschap

Vast op het Wad

22:55

Ze zijn vaste winterzeilers. Lekker rustig op het water en in de haven. Een paar uurtjes zeilen, kachel aan, boek erbij, kop koffie en genieten. Het ene jaar laat Marc zijn boot in het water liggen, het andere jaar Patrick. De Bottoms up van Patrick ligt in Makkum. Ze gaan vrijwel altijd naar het Wad. Ook dit weekend. Al gauw genieten ze van de vrijheid van het zoute water. Eenmaal voorbij Harlingen hebben ze de stroom mee. Ze keuvelen wat, drinken hete soep tegen de kou en verheugen zich op de warmte van het kacheltje straks.

Dan schuift de kiel over de grond. Patrick reageert snel en stuurt weg, maar de boot ligt met een schok stil. Ook met de motor achteruit is er geen beweging in te krijgen. Marc gaat aan het want hangen en probeert de boot zo schuin mogelijk te houden. Ook dat helpt niet. Ze lijken steeds vaster te liggen op de plaat. De boeienlijn ligt een stuk verderop. Hebben ze zo zitten suffen?

Het wordt laag water, de tijd dringt. In de kou droogvallen, lokt ze niet. Na een half uur nemen ze een besluit. Ze liggen al een beetje schuin op het zand en zullen uit zichzelf niet meer weg komen. ìIk waarschuw de kustwachtî, zegt Marc. Hij pakt de marifoon en overlegt. ìZe sturen hulptroepenî, zegt hij tegen Patrick. ìHopelijk kunnen ze ons er nog af slepen.î

Patrick kijkt op de dieptemeter. Die geeft nog een halve meter aan. ìWe kunnen in elk geval zelf kijken of we de boot schuin kunnen trekken. Des te sneller zijn we hier weg.î Hij trekt zijn laarzen uit, doet gymschoenen aan en stapt overboord. Marc geeft hem het uiteinde van het grootzeilval. Patrick loopt zo ver mogelijk weg en trekt de boot schuin. De kiel komt los en de boot drijft weer. Hij steekt een duim op naar Marc. Die ziet in de verte de KNRM aankomen.

Vijf minuten later is de sleeplijn vastgemaakt. Patrick trekt de boot zo schuin mogelijk en de redders manoeuvreren de Bottoms up voorzichtig naar dieper water. Patrick loopt mee, totdat hij bijna tot aan zijn middel in het water staat. Hij klimt snel weer aan boord en gaat meteen naar binnen om zijn natte kleren uit te trekken en in zijn slaapzak te kruipen. Ze varen weer, Marc kan het wel even alleen af.

Tags: Last modified: 22 april 2021
Sluiten