Actueel

Zin in Rondje Noord-Holland

14:38

Komend weekend wordt de Ronde om Noord-Holland gezeild, en wij van Zeilen varen mee. Op vrijdag komen een kleine 100 boten bij elkaar, om in zeven verschillende klassen te starten. Wat dit jaar voor het eerst vanuit Lelystad wordt gedaan. “We zijn er klaar voor! Het weer is het enige wat we niet zelf in de hand hebben, maar de verwachtingen zijn goed. ‘Spannend’ ook hoe de nieuwe start bij Lelystad zal verlopen, maar we hebben er alle vertrouwen in,” aldus Rainier de Groot – voorzitter & wedstrijdbegeleiding YSY Ronde om Noord-Holland.

Stichting YSY Ronde om Noord-Holland organiseert voor de 23e keer de zeilwedstrijd om Noord-Holland. Er wordt voor het eerst niet vanuit Muiden gevaren door de vele plantengroei, en wel het fonteinkruid, in het Markermeer.

Route

Op 21 juni starten zo’n 100 jachten in een non-stop zeilwedstrijd van Marker-, IJsselmeer via Kornwerderzand het Wad op. De laatste etappe gaat men via de Noordzee naar IJmuiden. In de ochtend en middag van 22 juni zal men naar verwachting in Seaport Marina IJmuiden aankomen. De Groot: “Het eerste traject varen we om de Markerwadden. De jongens van de ORC-klassen varen nog een extra up-down baantje. Om ze: Eén: nog een beetje bij de groep te houden. Twee: ze een extra wedstrijdelement te kunnen geven. Er is een tussenfinish voor het naviduct bij Enkhuizen. De deelnemers hebben vervolgens maximaal twee uur om door de sluis te komen. Daarna is de tweede start richting Kornwerderzand, met een rondje om vogeleiland De Kreupel. Via de sluis het laatste traject over het Wad, door het Marsdiep en over de Noordzee, zo snel mogelijk naar IJmuiden. Waar binnen de pieren van IJmuiden wordt gefinisht. De race sluit af in strandtent ZanDiego Beach met om 20:00 uur de prijsuitreiking.”

Zeilen van zoet naar zout

Dit zeilevenement is voor de gevorderde klassementzeilers een mooie race, maar ook zeer geschrikt voor toerzeilers die wedstrijdervaring willen opdoen. Een wedstrijd met verschillende elementen: betonning, schutten, drie keer starten, zoet en zout water, wind, stroming en natuurlijk de dynamiek aan boord onder wedstrijddruk.

Tips van de winnaars

We spraken een aantal winnaars van de afgelopen edities. Wat kunnen we nog van deze heren leren. Ze kwamen met goeie tips!

Naam: Jeroen Koninkx
Naam boot: SailSelect (Varianta 37)
Klasse: ORC2
Status: 8 keer gevaren
Resultaat: 1e plaats in 2017
Tips:

 • Maak en masterplan; denk na over stroom, geulvaren, keuzes op Noordzee en sluispassage. Tijdens de race kun je sleutelen aan dit plan, door lokale elementen als bijvoorbeeld de baan en wind toe te voegen.
 • Kijk of je met de sluistijden kunt spelen, voor meest positieve stroom op het Wad.

Naam: Dennis Zuidam
Naam boot: Jam Session
Klasse: ORC shorthanded
Status: 12 keer gevaren
Resultaat: 2e plaats in 2018
Tips:

 • Zorg voor een goede zaklamp, want ook in de nacht worden de zeilen continue getrimd.
 • Als wij er op de Noordzee even doorheen zaten, dachten we aan de hamburgers die vriendelijk gemaakt werden door Merel, na afloop!

Naam: Aad Buis
Naam boot: Adios
Klasse: SW laag
Status: 20 keer gevaren
Resultaat: 2e plaats in 2017
Tips:

 • Maak je niet te druk om het weer, het is tijdens de race net altijd weer anders.
 • Probeer in de sluis, voordat je het Wad op gaat, warm te eten.
 • Stel op voorhand samen een wachtschema op, laat het niet aan het toeval over.
 • Ga uit van de gesteldheid van je ‘zwakste’ bemanningslid, het moet voor iedereen
  leuk blijven.

Naam: Antonio Hammerstein
Naam boot: Stella Maris
Klasse: ORC 1
Status: 23 keer gevaren
Resultaat: 1e plaats in 2017
Tip:

 • Stroom mee: lekker op zee. Stroom tegen: langs de kant. Dit kan qua snelheid ruim een knoop schelen, iets waarop je de race kunt winnen of verliezen. Let wel op bij de kant, blijf goed navigeren.

“Ik heb de ronde zelf al een aantal keren mogen varen. Sinds drie jaar doe ik er de organisatie van. Wat we als organisatie vooral zien is dat er qua starten nog veel te winnen is. Probeer op tijd het water op te gaan en probeer een paar startjes. Weet in ieder geval hoe lang het duurt om op het juiste moment op de lijn te liggen. Starten kan spannend zijn qua drukte op de lijn. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn om niet het startschip op te zoeken, maar net iets lager op de lijn te starten.” Rainier de Groot – voorzitter & wedstrijdbegeleiding YSY Ronde om Noord-Holland.

Alle informatie over Ronde om Noord-Holland:

Volg Zeilen tijdens de Ronde om Noord-Holland op facebook.

Zeilen kan meedoen aan deze ronde mede door de inspanningen van:
– Nautisch Kwartier Stavoren
– Schröder Watersport Volendam

(c) Foto’s: Marc van Lint

Tags: , , , , , , , , , , , Last modified: 19 juni 2019
Sluiten