Zeemanschap

Praktijktips voor een lange oversteek

11:18

Oscar Sijtsma, gribfiles binnenhalen via de laptop.In november en december voer Oceaanzeiler Oscar Sijtsma van Las Palmas naar de Carieb, naar Rodney Bay op het benedenwindse eiland Saint Luca. Waar u ook naartoe vaart, een goede voorbereiding is essentieel. Iedere oversteek is uniek, waarbij onvoorziene dingen kunnen gebeuren. Een goede tochtplanning, het weer scherp in de gaten houden en ondertussen vooral genieten is het credo. Op basis van zijn ervaringen zette Oscar Sijtsma praktische tips voor een lange oversteek op een rij.

Persoonlijke hygiëne

De oceaan is zout. Niets nieuws, maar de impact ervan is groot. Op termijn wordt namelijk alles zout. Zeker als zoet water schaars is, zal er worden gewassen en afgewassen met zout water. Prima te doen – zeker met speciale zeep –, hoewel er ook een paar nadelen zijn. Met het zoute water duurt het drogen van de was erg lang en eigenlijk wordt het nooit echt droog. Dit in combinatie met het in de zon zitten in korte broek en af en toe overslaand water is een aanslag op uw huid, met name het zitvlak. Oplossingen: echt droge onderbroeken, babydoekjes en zink of uierzalf. Een zalf voor de schrale en geïrriteerde huid kan problemen voorkomen en herstel versnellen. Met babydoekjes kunt u bovendien bijna een douche vervangen. Niet ideaal, maar u voelt zich een stuk schoner. Aldus Oscar.

De RYA Yachtmaster Ocean Oscar Sijtsma geeft Sea Survival cursussen en zeilopleidingen tot Yachtmaster Ocean. In Zeilen 8 geeft Oscar u meer praktijktips voor een lange oversteek.

Tags: , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten