Zeemanschap

4 tips om beter te slapen tijdens een oversteek

08:32

Voor wie van plan is om een meerdaagse tocht te zeilen, 4 tips om beter te slapen tijdens een oversteek.

4 tips om beter te slapen tijdens een oversteek

Slapen aan boordBeweging

Kies een kooi zo veel mogelijk in het midden van het schip. De ideale kooi is net breed genoeg om comfortabel te kunnen liggen, maar niet breder. In een te breed bed is het lastig om jezelf schrap te zetten als het schip beweegt. De loodskooi, achter de leuning van de langsscheepse bank, is de beste plek om te slapen.

Is de kooi toch te breed en gaat het schip erg tekeer, zorg dan dat je hoofd in ieder geval is gefixeerd. Door aan drie kanten om je hoofd kleding onder het kussen te proppen kan je hoofd worden vastgezet.

De meeste kooien zijn voorzien van een slingerzeil. Dat moet stevig zijn, want er komen flinke krachten op. Vooral bij het in en uit bed klimmen op een bewegend schip. Controleer regelmatig de bevestigingen.

Een doorhangend slingerzeil is minder prettig dan een strakgespannen zeiltje.

Geluid en licht

Onbekende geluiden kunnen je eindeloos uit je slaap houden. Een piepend blok, klapperend achterlijk of een bewegend mes in de afwasbak kunnen je lang bezig houden. Luister tijdens de wacht kritisch of je geluiden hoort die je later zouden kunnen storen en elimineer ze.

4 tips om beter te slapen tijdens een oversteekHet ritmische geluid van de scheepsmotor kan helpen om makkelijker in slaap te vallen. Als de accu toch moet worden opgeladen, kan het de moeite waard zijn om eens te proberen in te slapen op het monotone gedreun van de diesel.

Plotseling binnenkomende zonnestralen zijn irritant. Hang strategisch doeken op, of draag een blinddoek of een masker.

Cafeïne

Probeer niet te veel cafeïne binnen te krijgen. Naast koffie bevatten pillen tegen zeeziekte en frisdranken ook cafeïne. Liever een beetje slaperig tijdens de wacht aan dek, dan een hele wacht in je kooi met open ogen liggen. Je hebt je rust hard nodig.

Spanning

Na een heftige wacht spookt er nog veel door je hoofd. Het scheelt om met de andere wacht afspraken te maken waardoor jij rustiger kunt slapen. Bijvoorbeeld door elkaar te beloven altijd aangelijnd te zijn, op tijd te reven of door ruim om een obstakel heen te varen.

Welterusten.

Klaas Wiersma

Heb jij nog slaaptips voor een overtocht? Laat het weten in een reactie onderaan de pagina.

Tags: , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten