Vaartest

Tweedehands vaartest: 4x rond 30 voet

09:07

Een gebruikt jacht leer je kennen door ermee te varen. Dus trok de gehele redactie naar Zeeland om daar vier gewilde tweedehands jachten te testen. Boten van 21 tot 32 jaar oud, in het populaire segment van 9 tot 11 meter. Hoe vaart dat nu, zo’n zeiljacht met historie?

Zeilklaar maken

Op het brakke water van het Veerse Meer liggen de vier testboten klaar. We hebben de beschikking over een Winner 9.50, een Etap 32i, een Dehler 34 en een Friendship 35. Netjes aangemeerd in de boxen van Delta Marina Kortgene, op slot en met huiken over de zeilen, zoals gebruikte jachten bij makelaars liggen. De kennismaking begint met het zeilklaar maken: sleutels passen in de kajuitingang, bakskisten openmaken, schoten zoeken, de hoofdschakelaar zoeken en instrumenten aanzetten. Huiken worden losgeknoopt en opgerold, spinnen verjaagd. Stilliggen in de haven op brak water zorgt helaas voor aangroei.

 Kleine vloot tweedehandsjes

De Friendship 35 heeft een ondiepe dooskiel met een midzwaard; deze zit vast. De boot is met het zwaard omhoog afgemeerd; de metalen plaat wil niet naar beneden. Vertwijfelde blikken worden gewisseld: hoe testen we de zeileigenschappen van een boot met het zwaard omhoog? Gelukkig blijkt de makelaar ook havenmeester en hij weet wel raad met dit probleem: de Friendship gaat naar de kraan en eenmaal in de tuien hangend worden schaaldieren van de kiel gespoten en wordt het zwaard vrij gemaakt – een razendsnelle kraanbeurt. De Winner en de Dehler zijn al uitgevaren; de zeilen zijn gehesen en de eerste rondjes in de kalme wind van 6 tot 8 knopen worden gedraaid. Achter de fris afgespoten Friendship volgt de Etap. Na het hijsen van de zeilen, een paar manoeuvres, het polsend voelen aan het roer en het beproeven van de bediening van schoot- en vallieren, begint de kleine vloot tweedehandsjes aan de test.

Zeilen 11/2018

Ben je benieuwd hoe de rest van de test van de tweedehandsjes verloopt? Je leest het in Zeilen 11/2018! Koop het nummer hier online of download hier de vaartest.

Lees ook: Alle vaartesten online

Omslagfoto en foto’s: Klaas Wiersma en Ben Rutte
Tekst: Hans Buitelaar

 

Tags: , , , , Last modified: 16 maart 2021
Sluiten