Boten

Nu in Zeilen: Vijf zeilers over het wegdoen van de boot

10:12

Vijf zeilers in hart en nieren vertellen over een grote stap in hun leven: de verkoop van hun eigen zeilboot. De een koopt er een motorboot voor in de plaats, een ander neemt een aandeel in het zeiljacht van zijn zoon. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: ze blijven altijd zeiler.

Het is misschien wel de moeilijkste beslissing in het leven van een zeiler: het besluit om de zeilboot waaraan je zo gehecht bent, te koop zetten. Die beslissing maak je niet zomaar. Toch hebben deze vijf zeilers de knoop door­ gehakt, vaak na jaren wikken en wegen. Hun beweegredenen liepen uiteen. De een kampte met gezondheidsproblemen, de ander was na zestig jaar zout water in zijn nek toe aan meer comfort. De zeilers verruilden hun zeilboot voor een motorboot, gingen op zoek naar een deel(zeil)boot of besloten een aandeel te nemen in het zeilschip van hun zoon. Eenmaal de stap gezet, ervaren alle vijf zeilers een gevoel van opluchting. Er gaat een wereld voor ze open. Ze ontdekken hoe mooi de Nederlandse binnenwateren zijn en genieten van de luxe aan boord van hun motorschip. Wel blijven ze allemaal met weemoed terugdenken aan hun avonturen op zee. Want, zeggen ze unaniem, zeilen zit in je dna. Dat zal nooit veranderen.

Klik op de afbeelding om deze groter te bekijken.

Zeeheimwee

De zeilpakken hangen thuis aan de kapstok. Heimwee naar de zee hebben ze nog altijd. Toch zijn Willem en Martine Winters blij met de keuze die ze twee jaar geleden maakten om hun Koopmans 46 te verkopen en een Pilot 44 aan te schaffen. “We hebben een leven lang gezeild, eerst samen en later met onze drie dochters. Met onze laatste zeilboot zijn we ruim drie jaar op reis geweest. We zeilden onder meer naar het Caribisch gebied en New York.”
In 2017 maakten ze een zeiltocht naar Zweden. Ze voeren veertien dagen over het Götakanaal en het Trollhatankanaal, van Mem naar Götenborg. “Toen we thuis­ kwamen, realiseerden we ons dat we meer dan tachtig procent hadden gemotord. Dat gaf de doorslag. We overwogen al een paar jaar om over te stappen op een motorboot. Daar praatten we over met elkaar en met bevriende zeilers.”

Zeilen 12/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waarom hebben Willem en Martine voor een Pilot 44 gekozen? Hoe was het eerste tochtje van Han en Helma aan boord van een motorboot? Waarover hoefde Pieter niet lang na te denken? Wat was voor Onno een eyeopener? En wie staat open voor gedeeld eigenaarschap (en is op zoek naar iemand die dat ook staat)? Je leest het allemaal in Zeilen 12/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 16 december verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: BROOKSELLIOTT_ISTOCK en privéarchief geïnterviewden
Tekst: Floortje Gunst

Tags: , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten