Onderhoud & klussen

Nu in Zeilen: Tweedehands goudmijn

16:30

Voor wie een nieuw product niet kan of wil betalen, is Marktplaats een uitkomst. Het aanbod is enorm groot en verandert zelfs per dag. Achter al die tweedehands producten gaan vaak interessante verhalen schuil. We gaan een rondje schatgraven.

Aan een steiger in Amsterdam ligt een stoere Koopmans 44. Kaal aluminium, doghouse, alles straalt robuustheid en degelijkheid uit. Eigenaar
Sam van Haaster gebruikt het schip waar het voor gebouwd is: lange zeereizen en koude kusten.
“Ik ben sinds 2017 eigenaar. Het eerste jaar zeilde ik naar Bretagne om aan het schip te wennen. Het jaar erna naar de Noordkaap en vorige zomer via Spanje met opstappers naar de Azoren. En vanaf daar solo terug naar Nederland.” “Ik ben de tweede eigenaar. De vorige eigenaren reisden enkele jaren met dit schip en hadden alles ingericht voor twee personen. Vooral in de salon merk je dat. De indeling is daar zoals op veel schepen; op de banken kun je prima onderuitgezakt met acht gasten een borrel drinken, maar als slaapplek of eetruimte is die minder geschikt. Ik verbouw momenteel de salon, zodat de indeling functioneler wordt. Er komen langsbanken waar je comfortabel aan de nieuwe kajuittafel kunt eten, met goed gevormde matrassen die ook volwaardige slaapplekken zijn. De rugleuningen kun je dan opklappen, waarmee nog twee goede slaapplaatsen ontstaan – een beetje zoals een slaapcoupé in een nacht­ trein.”

Fractie van de nieuwprijs

Het loopt nog geen storm bij de kussenverkoop. “Je moet natuurlijk net iemand treffen die de kussens kan gebruiken, iemand die een casco inbouwt en de interieurindeling nog kan bepalen.” Komt er niemand, dan is het ook goed. “Dit voorjaar vertrek ik weer. Zijn de kussens niet verkocht, dan gaan ze weg. Dat zou wel jammer zijn, je kunt er nog jaren plezier van hebben.” Sam denkt even na en vervolgt: “Dat vind ik eigenlijk het leukst aan het (ver)kopen van tweede­ hands spullen. Iets wat voor jou geen waarde meer heeft, kan voor een ander een geweldige oplossing zijn. Deze kussens kostten destijds wel 3500 euro, zijn nog prima en nu beschikbaar voor een fractie van de nieuwprijs.”

Zeilen 04/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe verloopt de kussenverkoop? Waarnaar is Sam zelf op zoek? Door wat werd Jan Wickel verrast? Wie biedt fraaie sets laminaatzeilen aan? Welk stel verkoopt met welke reden hun klipper? En wie (en waarom) vonden via Facebook een camper en een auto? Je leest het allemaal in Zeilen 04/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: © Privearchieven geïnterviewden
Tekst: Walewijn de Vaal

Tags: Last modified: 19 april 2021
Sluiten