Starten met zeilen

Start je eigen scheepsapotheek

09:05

DEN HAAG - Een EHBO koffer. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

EHBO

Een verbanddoos heeft bijna iedereen wel aan boord en een pleister kan iedereen plakken. Wat als er een serieus ongeluk gebeurt en je letterlijk verder van huis bent?

Zeil je in Nederland en de omringende landen, dan is een goede verbanddoos plus een aantal aanvullingen over het algemeen voldoende. Bovendien ben je over het algemeen niet ver van een plek waar je medische bijstand kunt inroepen. Ben je op zee of lig je op een eenzame ankerplek dan kun je via het Kustwachtcentrum (www.kustwacht.nl) of een ander walstation advies inwinnen bij een arts van de Radio Medische Dienst (RMD). Deze adviezen zijn gratis. De RMD is sinds 1999 een onderdeel van de KNRM.

Handboek
Ga je een verre reis maken dan ben je niet alleen meer op jezelf aangewezen, ook is het vaak lastig, zo niet onmogelijk, snel adequate medische hulp te verkrijgen. Een goede scheepsapotheek plus een uitgebreide verbanddoos is een eerste vereiste. Daarnaast is het aan te bevelen een medisch handboek aan boord te hebben. De befaamde Lonely Planet (in het Engels) heeft een uitgebreide serie gidsen uitgebracht waarin de gezondheidsrisico’s in de verschillende werelddelen aan de orde komen.

GGD
EHBOBij de GGD kun je terecht voor gezondheidsadviezen toegespitst op de gebieden die je gaat bezoeken. Ook kun je er terecht voor vaccinaties en bijvoorbeeld een recept voor malariapillen. Daar met name in exotische landen de hygiënische en medische omstandigheden vaak slecht zijn, is het verstandig om bijvoorbeeld je eigen set injectiespuiten mee te nemen. Deze sets zijn onder andere verkrijgbaar bij de GGD. Een lijst met adressen en meer gedetailleerde informatie, waaronder de folder Beschermd op reis, vind je op www.ggd.net. Je kunt zich natuurlijk ook altijd wenden tot je huisarts.

Landeninformatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) kun je per land informatie vinden over de gezondheidsrisico’s. Ook vind je er adviezen over preventieve maatregelen die je kunt nemen (vaccinaties, medicijnen en fysieke voorzieningen zoals geïmpregneerde klamboes). Ook vind je er een uitgebreid overzicht van (internet)adressen waar je meer informatie kunt inwinnen.

EHBO
Beschikken over een uitgebreide scheepsapotheek plus een goed gevulde verbandtrommel is niet voldoende. Je zult ook moeten weten hoe je met de spullen moet omgaan. Een EHBO-cursus biedt daarvoor een stevige basis. Informatie vind je op www.ehbo.nl.

Oefenen
Mocht je ooit in de situatie komen waarin er geen professionele hulp in de buurt is, maar er wel een ongeluk aan boord is gebeurd waarbij je moet hechten of een injectie moet toedienen – al dan niet op advies van een arts – dan is het handig om geoefend te hebben. Hechtingen kun je uitstekend oefenen op de binnenband van een fiets en mocht je ooit een injectie moeten zetten: probeer eens een sinaasappel uit.

Gele boekje
In veel landen buiten de Europese Unie worden toeristen alleen toegelaten als zij tegen bepaalde tropische ziekten zijn ingeënt en dit ook kunnen aantonen. Vraag hierover informatie bij de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD), de plaatselijke apotheek of bij de ambassades en consulaten van betrokken landen. Zeker als je door verschillende landen wilt reizen, kan gebrek aan de juiste inentingen niet alleen ziekten tot gevolg hebben, maar ook veel oponthoud en zelfs een gedwongen verblijf in quarantaine veroorzaken. In het internationaal erkende gele boekje staat waartegen je bent ingeënt en hoe lang de inenting geldig is. De geldigheidsduur verschilt per inenting.

Geneesmiddelenpaspoort
Als je regelmatig medicijnen gebruikt, vraag dan je apotheker of arts om een zogenaamd geneesmiddelenpaspoort. Dat is een lijst waarop de merknamen van je medicijnen en de samenstelling van de producten worden genoteerd. Dit geneesmiddelenpaspoort is handig om de douane ervan te overtuigen, da je medicijnen voor eigen gebruik meeneemt en geen drugs. Ook kan het paspoort van nut zijn als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig hebt.

Boordapotheek (advies)

  • Paracetamol (neem bij reizen naar warme landen liever geen zetpillen mee)
  • Loperamide bij hinderlijke diarree zonder koorts of bloed (niet voor jonge kinderen)
  • ORS om uitdroging te voorkomen (vooral bij kinderen, ouderen en zwangeren)
  • Voldoende van de voorgeschreven antimalariamiddelen
  • Insectenwerend middel met DEET
  • Middel tegen jeuk van insectenbeten
  • Zonnebrandcrème met een hoge factor
  • Een verbandset (zie aanbevelingen van het Oranje Kruis)
  • Neusdruppels (xylometazoline)
  • Middel tegen zeeziekte
  • Middel tegen huid- en voetschimmel
  • Antiseptische zalf
  • Middel om water te ontsmetten
  • Elektrische koortsthermometer
  • Tekenpincet
  • Malariamiddelen
  • Antibiotica voor zelfbehandeling
  • Injectiespuiten

(Deze lijst is slechts indicatief. Win voor je vertrekt advies in bij bijvoorbeeld de GGD).

Tags: , Last modified: 23 maart 2021
Sluiten