Promo

PLB redt levens

Ook dat van een KNRM-bemanningslid

07:00

In februari dit jaar pompte een redder van de KNRM zijn kite op. Want ook als ze geen reddingsoperaties uitvoeren zijn KNRM’ers op zee te vinden. De voorspellingen leenden zich ervoor om te gaan kitesurfen: windkracht zes en flinke golven. Met twee vrienden ging hij het water op voor de kust van Zuid-Holland.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

Het was een mooie sessie, totdat hij viel, en daarbij zijn kite en board verloor. Hij was buiten zwembereik van het strand, en zijn vrienden konden hem niet vinden. Hoewel hij een winterwetsuit droeg, realiseerde hij zich na ongeveer drie kwartier dat hij serieus in gevaar was, en besloot zijn PLB te activeren.

PLB1

Door zijn ervaringen als redder bij de KNRM, wist hij hoe moeilijk het voor de reddingsdiensten kan zijn om drenkelingen te lokaliseren. Daarom draagt hij tijdens het surfen altijd de PLB1 (personal locator beacon) van Ocean Signal bij zich.

Na activering kwam het noodsignaal via het 406MHz Cospas-Sarsat-sattelietsysteem terecht bij het Netherlands Joint Rescue Coordination Centre (JRCC) in Den Helder, waarna de reddingsoperatie van start ging.

Precieze locatie

Eenmaal in de buurt, gebruikten de redders het 121,5MHz homing beacon van de PLB om de drenkeling te vinden. Dit is een onmisbare functie op PLBs: op deze manier gaat er weinig kostbare tijd verloren aan het zoeken naar de drenkeling – de reddingsboot kan er direct naartoe varen.

Zo werkt een PLB
Via 406 MHz alarmeer je de reddingsdiensten, met 121,5 MHz kunnen ze je exacte locatie vinden

De PLB1 van Ocean Signal is ‘s werelds kleinste persoonlijke baken. Het apparaat is zo handzaam, dat het gemakkelijk aan kleding of uitrusting te bevestigen is. De kitesurfer en KNRM-er raad iedereen die het water op gaat er een mee te nemen. Wil je meer weten over PLB’s? Bezoek dan de website van Shiptron, dat ook deze levensreddende PLB leverde.

”Ik raad iedereen die het water op gaat aan om te investeren in een PLB.”

De Kitesurfer en KNRM-redder
Tags: , Last modified: 8 december 2022
Sluiten