Ruth Gerritse voer met haar man Mark van ’t Woud van 2002 tot 2008 op hun Thallassa II rond de wereld. Elke maand deed ze verslag van een praktisch vraagstuk voor (zee)zeilers. Die vraagstukken zijn nog steeds relevant. Deze aflevering: het gebruik van verfrollers tegen het schavielen de zeilen.
Een voordewindse koers is heerlijk… Uitgeboomde kluiver, het grootzeil – met bulletalie! – zo ver mogelijk naar buiten. Moeiteloos en snel mijlen maken, wat willen we nog meer? Maar het grootzeil heeft bij deze koers veel te lijden. Het raakt de verstaging en schuurt voortdurend over de strengen RVS. Ernstige slijtage is het gevolg. Om dit te voorkomen zijn er ‘baggy wrinkles: pluizenbollen in de verstaging, die zorgen voor een zacht raakvlak.
Die baggy wrinkles zijn te koop maar zijn behoorlijk duur. Bij ons is het er daarom nooit van gekomen om ze aan te schaffen. Toch hebben we ze voor onze oversteek van de Kaap Verdische eilanden naar Brazilië écht nodig. Alleen al bij het vooruitzicht van twee weken passaat zien we onze nieuwe grootzeil slijten…
Een watersportwinkel is nergens te vinden. Zelf baggy wrinkles maken kan, maar is een tijdrovende klus. Een wandeling langs een doe-het-zelfzaak brengt een eureka-moment: verfrollers! We halen de stagen die het grootzeil kan raken één voor één naar beneden. Over elke stag schuiven we een aantal verfrollers. We meten de afstand tussen de rollers en met kabelbinders houden we de langharige kokers op hun plaats. Binnen een paar uur is het want aan weerskanten voorzien van schavielbescherming. Het resultaat is niet van echte baggy wrinkles te onderscheiden. Behalve dan dat wij voor een paar euro klaar zijn.
Tijdens de oversteek van de Kaap Verden naar Zuid-Amerika blijken de rollers fantastisch te werken. Twee weken lang staat het grootzeil over stuurboord, zonder ook maar een centje pijn. Ook 40.000 mijl en vele oceaanoversteken later sieren verfrollers nog altijd ons want.
Tekst en foto’s: Ruth Gerritse
Zeilen December 2008
Tags: Schiemanswerk, tips Last modified: 16 maart 2021
ziet er beter uit dan mijn verwarmingsbuizenisolators (grijs)
Goede oplossing! Ik ben nog wel benieuwd hoe je ze over de terminals heen krijgt…. iemand ervaring?