Onderhoud & klussen

Tips over antifouling op je boot

Minder aangroei van zeeorganismen

15:46

Antifouling is een essentieel onderdeel van het zeilseizoen voor elke gepassioneerde zeiler. Niets is vervelender dan onderwateraangroei die de prestaties van je zeilboot belemmert. In de winter en vooral in het voorjaar brengen veel mensen een nieuwe laag antifouling aan op hun boot. Hoe zit dat nou precies met harde en zachte antifouling? En moet je überhaupt nog wel antifouling smeren in een tijd waarin het milieu steeds belangrijker wordt? In dit artikel gaan we dieper in op antifouling en geven we je waardevolle tips en technieken om je boot vrij van aangroei te houden, zodat je kunt genieten van soepele zeilavonturen.

Waarom antifouling?

Antifouling is een coating die wordt gebruikt op schepen en andere onderwaterstructuren om de groei van zeeorganismen, zoals algen en schelpdieren, te voorkomen. Deze organismen kunnen zich aan de romp van een schip hechten en daar aangroeien, wat leidt tot een toename van de weerstand en toename van het brandstofverbruik. Voor zeilers is antifouling vooral belangrijk om sneller te kunnen varen.

Een mooi kleurenpalet aan de onderkant

Milieubewuste keuzes

Het is belangrijk om bewust te zijn van de milieueffecten van antifouling. Sommige antifouling bevat milieuschadelijke stoffen, zoals koper. Het is belangrijk om milieuvriendelijker antifouling te overwegen en de juiste verwijderingsmethoden te volgen. Er zijn alternatieven voor koperhoudende antifouling, zoals ultrasone systemen en coatings op basis van siliconen. Deze kunnen effectief zijn, maar ze hebben hun eigen voor- en nadelen. Bovendien kunnen die middelen vaak het best door een bedrijf worden aangebracht voor de juiste werking. Recent zijn er ook zeilers die vanwege het milieu helemaal geen antifouling meer aanbrengen en alleen jaarlijks de boot aan de onderkant reinigen.

Harde of zachte antifouling?

Klassieke antifouling is er in twee soorten: harde en zachte antifouling. Welke antifouling je nodig hebt, hangt onder andere af van hoe snel je vaart en hoe vaak je vaart. Harde antifouling is een harde coating die lang blijft zitten. Alleen de toplaag slijt en moet eens in de zoveel tijd opnieuw worden aangebracht. Door de jaren heen ontstaat er een dikke, harde laag antifouling. Deze laag moet wel om de paar jaar geheel worden verwijderd en opnieuw opgebouwd. Zachte antifouling is een zelfslijpende antifouling. Tijdens het varen slijt deze laag heel langzaam van het onderwaterschip af. Je moet daardoor wel elk seizoen of om het seizoen een nieuwe laag antifouling aanbrengen. Veel zeilers gebruiken zachte antifouling en brengen regelmatig een nieuwe laag aan.

Nattevingerwerk

Weet je niet zeker welke antifouling er op je schip zit? Maak je vinger nat en haal die over het onderwaterschip. Blijft de antifouling eraan hangen, dan is het de zachte antifouling. Die moet je dus regelmatig opnieuw aanbrengen. Zachte antifouling heeft meestal een gladde, rubberachtige textuur. En kan er ook wat dikker uitzien dan harde antifouling.

Hoe breng je antifouling aan?

Bescherm de ondergrond rondom het schip met plastic of kranten, aangezien het product zeer chemisch is. Draag oude kleding, een degelijk stofmasker, beschermende bril en handschoenen tijdens het proces. Het aanbrengen van antifouling verloopt in vier stappen:

  1. Markeer de waterlijn met schilderstape. Bij watersportwinkels heb je tape die ook weer makkelijk los laat als je het weer wilt verwijderen.
  2. Ontvetten: begin met het ontvetten van het onderwaterschip.
  3. Antifouling primer: bij het aanbrengen van antifouling op het onderwaterschip is het essentieel om eerst de voorgeschreven primer te gebruiken, waardoor de hechting van de coating verbetert. Behandel ook kleine gebieden waar de oude coating loslaat eerst met een primer. Als er grotere delen loskomen, is het nodig het hele onderwaterschip kaal te schuren of kaal te krabben en opnieuw te voorzien van primer.
  4. Aanbrengen van antifouling: Wanneer het onderwaterschip droog is, breng je de antifouling aan met een roller, volgens de instructies op de verpakking. Breng ongeveer drie lagen antifouling aan. Werk bij een temperatuur van boven de 15 graden Celsius en wacht met het aanbrengen van de volgende laag totdat de vorige volledig is opgedroogd.

Antifouling is van belang voor zeilers om hun boten in topconditie te houden en optimale prestaties te garanderen. Door het kiezen van de juiste antifouling, het correct aanbrengen ervan en het plegen van regelmatig onderhoud, kun je genieten van aangroeivrije zeilavonturen. Probeer milieubewuste keuzes te maken en het mariene ecosysteem te beschermen terwijl je vaart.

Wij wensen jullie veel succes met klussen! Lees hier meer klustips voor de winter.

Tags: Last modified: 29 november 2023
Sluiten