Onderhoud & klussen

Onderhoudstips voor het winterseizoen

Aan de slag met je zeilen, (buitenboord)motor of complete interieur

09:46

Het winterseizoen is het uitgelezen moment om de eindeloze kluslijst te lijf te gaan en het nodige onderhoud aan je zeilboot uit te voeren. Van het repareren van zeilen, het onderhouden van je buitenboordmotor of het verbouwen van je gehele interieur: we zetten de beste onderhouds- en klustips voor deze winter op een rij.

Zeilen repareren en schade voorkomen

Een uitgescheurd oog of scheur in je zeil repareer je makkelijk zelf. Ook is de winter het perfecte moment om preventief bijvoorbeeld een rafelend oog te verstevigen. Een spoedcursus Eerste Hulp Bij Zeilreparatie vind je in dit artikel: 9 tips bij zeilreparatie. Tips om (storm)schade te voorkomen aan je zeilen geeft zeilmaker Jan van Duyn in dit artikel.

(Buitenboord)motor onderhouden

Om ervoor te zorgen dat de buitenboordmotor in het voorjaar weer als een zonnetje loopt, is het belangrijk om hem ’s winters een goede onderhoudsbeurt te geven. Welke punten belangrijk zijn bij het grote en kleine periodiek onderhoud en hoe je ‘m precies goed de winter doorhelpt, lees je in dit artikel: Zo draait de buitenboordmotor nog lang en gelukkig.

onderhoud zeilboot winter

Hoe je het beste je hoofdmotor onderhoudt, lees je in het artikel Bootonderhoud: zorg goed voor je motor. Gebruik je de motor ’s winters niet, dan is het najaar het uitgelezen moment voor een grondige onderhoudsbeurt. Als je wel doorvaart, kun je juist beter in het voorjaar de olie en filters verversen.

Polyesterproblemen

Polyester heeft helaas niet het eeuwige leven, maar valt wel vaak weer op te lappen. Een gat in bijvoorbeeld je kajuitschot kun je prima zelf weer mooi dichtmaken. Maar hoe pak je dat aan, polyester repareren? Lees het in ons uitgebreide artikel Klussen aan je boot: polyester repareren.

Takeling maken

Een klein klusje dat veel voldoening geeft, is het maken van een takeling aan het uiteinde van een lijn. Het ziet er verzorgd uit en beschermt de lijn extra tegen uitrafelen. Een overzichtelijk stappenplan met foto’s vind je in dit artikel: Een takeling maken.

onderhoud zeilboot winter
(c) Olav Cox

Interieur verbouwen

Ga je het deze winter juist groots aanpakken en wil je je (gehele) interieur onder handen nemen? Scheepsinterieurbouwer Lars Hulshof heeft een paar handige tips voor wie wat aan zijn interieur wil veranderen. Hoe pak je zo’n klus aan? Kun je zomaar alles eruit slopen? En waar moet je goed op letten? Tien tips lees je in dit artikel: Klussen aan je interieur.

Last modified: 27 november 2023
Sluiten