Onderhoud & klussen

Folie: alternatief voor antifouling uit een verfpot

Zelfklevende folie onder de waterlijn

11:55

Elk jaar gebruiken booteigenaren in Europa maar liefst 150.000 ton aangroeiwerende verf (antifouling) die biociden bevat. Elke vierkante meter aangroeiwerende verf bevat ongeveer 15 gram biocide, waarmee 150.000 m3 water kan worden vervuild. Het is dus niet moeilijk om de impact op het zeeleven in te schatten als je bedenkt dat een jacht van 30 voet ongeveer 22 m2 ondergedompelde romp heeft. Maar er is een goed alternatief voor conventionele antifouling en dat is je onderwaterschip met folie te laten bedekken.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door:


Het bedrijf Avery Dennison heeft een oplossing bedacht die zowel je onderwaterschip beschermt als een milieuvriendelijke oplossing biedt. MacGlide™ bestaat namelijk uit een beschermende zelfklevende folie onder de waterlijn die is gecoat met siliconenverf. Dankzij de anti-hechtende eigenschappen beschermt MacGlide je romp tegen aangroei van mariene organismen zonder giftige stoffen in de oceaan te verspreiden. Deze technologische sprong voorwaarts heeft veel voordelen.

Het team van Wrappers is bezig de folie aan te brengen op een Bestevaer 36

Behoud van onze oceanen en waterwegen

Ana Olasolo, productmanager voor MacGlide, benadrukt de dubbele voordelen van de folie: “Dankzij het zeer gladde, niet-poreuze oppervlak, kunnen onderwaterorganismen bijna niet hechten aan de folie. Daardoor heb je ook minder weerstand in het water en vaar je ook sneller. De folie draagt tevens bij aan het behoud van onze oceanen doordat het vrij van biociden is.”  

MacGlide onderscheidt zich van conventionele aangroeiwerende systemen doordat het volledig vrij is van biociden.

Ana Olasolo

Met spons en borstel verwijder je eenvoudig aangroei

De folie biedt ongeëvenaard onderhoudsgemak want je kunt aanslag eenvoudig verwijderen met een spons of zachte borstel. Met een duurzaamheid van vijf jaar overtreft het product de veel gebruikte, giftige bestaande antifouling die vaak slechts één seizoen meegaan. Opmerkelijk is dat bij snelheden vanaf zeven à acht knopen de aangroei vanzelf zal loslaten. Als het eenmaal is aangebracht, heb je als gebruiker minimale onderhoudskosten.

5% minder brandstofverbruik en 5% sneller varen

Deze bewezen oplossing is geschikt voor diverse soorten boten met een maximale snelheid van 30 knopen. Bovendien draagt het bij aan het verminderen van osmose en het handhaven van een lager vochtgehalte in de romp. Hierdoor wordt niet alleen de vaarsnelheid verhoogd, naar schatting met 4-5% afhankelijk van het rompontwerp, maar ook brandstofbesparing gerealiseerd, met een verbruik dat ongeveer 5 tot 6% lager ligt. Of je nou op zoet vaart of op zout, er is geen verschil in MacGlide-prestaties. Ook verschilt het type aangroei en de aangroeisnelheid per vaarwater, maar voor het werkingsprincipe van MacGlide maakt het niet uit waar je je op de wereldzeeën of meren bevindt.

In onderstaande Engelse video kun je horen wat booteigenaren van het product vinden.

Beschikbaarheid en investering

Zit er al antifouling op je boot? Dan moet dat antifoulingsysteem eerst worden verwijderd voordat MacGlide kan worden aangebracht. De folie is overigens minder geschikt voor boten die willen droogvallen omdat de folie dan zou kunnen beschadigen.

Heb je vragen dan kan je die stellen door het invullen van hun contactformulier . Wil je een offerte ontvangen? Die kan je aanvragen via deze link. Binnen drie werkdagen ontvang je dan een voorstel van een van hun maritieme partners zoals ZWF en Wrappers. Voor een monohull van elf meter lang zijn de kosten ongeveer 9.000-11.000 euro. Die prijs is exclusief het verwijderen van je huidige antifouling maar inclusief epoxy en het aanbrengen van MacGlide. Het is nog niet mogelijk om de folie zelf op je boot aan te brengen. Dat vereist professionele ondersteuning. 

Meer weten? Bezoek de website van MacGlide.

Tags: , Last modified: 20 januari 2024
Sluiten