Nieuws

Aangroei te lijf

Update (milieuvriendelijker) antifouling

11:11

Een nieuw vaarseizoen lonkt, tijd om de boot op orde maken. Stap 1: antifouling. Nu dachten we redelijk op de hoogte te zijn van het aanbod, maar zijn toch weer verrast door de vele opties en mogelijkheden. Een update lees je in Zeilen editie 03/2024.


Zeilers houden van de natuur, zolang die zich maar niet vestigt op de onderzijde van hun boot. Dan is het ‘aangroei’ en ongewenst. Spreken we in het Nederlands nog relatief vriendelijk over ‘aangroei’, het Engels windt er geen doekjes om met de term fouling, ofwel vervuiling. De lijst met aangroeiwerende middelen is lang en haast eindeloos, maar niet alles werkt even goed en lang niet alles mag in en rond Nederland worden gebruikt.

Vormen

Zacht, hard, vet, glad, folie, geluidsgolven… Antifouling – of in goed Nederlands: aangroeiwerende middelen – is er in allerlei vormen: als verf (langzaam slijtend of hard), als folie (wrap) om te plakken, maar bijvoorbeeld ook als ultrasone geluidsinstallatie. In feite komt het steeds neer op hetzelfde: je maakt het onderwaterschip onaantrekkelijk, beperkt geschikt of volledig ongeschikt voor levende aangroei, door het toepassen van biociden of gifstoffen, of door het aanpassen van de fysieke eigenschappen van het onderwaterschip.

Biocide

De meeste verven zijn gebaseerd op een biocide. De vaakst gebruikte biociden zijn koperoxide (koper(I)oxide: CuO), dikoperoxide (koper(II)oxide: Cu2O), koperthiocyanaat (CuSCN) en het in Nederland niet als biocide geclassificeerde zinkoxide (ZnO). De koperverbindingen worden voornamelijk gebruikt tegen zoutwaterorganismen. Koperthiocyanaat veroorzaakt minder corrosieproblemen op aluminium schepen dan de andere koperverbindingen. Ook zinkoxide veroorzaakt minder corrosie op aluminium ondergrond.

Zeilen 03/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Tekst en foto: Marinus van Sijdenborgh de Jong

Tags: Last modified: 6 maart 2024
Sluiten