Nieuws

Boot kopen: tips van jachtexperts en ervaringsdeskundigen

08:00

In je hoofd kun je je droomschip uittekenen. Aan het aanbod van tweedehands boten ligt het niet; er is keuze genoeg. Hoe vind je nu tussen al die tekoopbordjes dat ene schip dat betaalbaar is, perfect onderhouden en geschikt voor een wereldreis of vakanties met het gezin?

Niets is zo leuk én zo spannend als het kopen van een nieuwe tweede­hands boot. Voordat je meteen enthousiast de verkoopsteiger afstruint, vind je hier een paar handige tips van jachtexperts en ervaringsdeskundigen. Over vervelende valkuilen, do’s en don’ts en het al dan niet zelf keuren en onder­ zoeken van de boot. Hoe vind je in dat enorme aanbod jouw gouden vondst?

(c) Rijkswaterstaat/Harry van Reeken

Bedenk welke boot bij je past

“Ik maak regelmatig mee dat iemand ver­ liefd is geworden op een boot die eigenlijk helemaal niet bij hem past, terwijl de deal al bijna rond is. Dan zit je opgezadeld met een boot waarmee je bij nader inzien niet uit de voeten kunt,” zegt jachtexpert Hendrik Jan Musch. “Ik raad daarom altijd aan om, voordat je een boot gaat bezichtigen, goed na te denken waarvoor je de boot wilt gebruiken en welk type er dus bij je past. En daar dan later niet van af te wijken.”

Zorg dat je zelf een expert wordt

Heb je eenmaal besloten welk type schip je wilt, begin dan eens met het bekijken van twee of drie boten van hetzelfde type. “Als de gelcoat van al die schepen slecht is, weet je dat dit een producteigenschap is, die blijkbaar bij het soort boot hoort,” zegt jachtexpert Olav Cox. Nog een voorbeeld: “Heeft één van de boten een grijs vlak op de romp, terwijl de andere helemaal wit geschilderd zijn, dan is dat een punt van aandacht. Het schip wijkt af van de zuster­ schepen; dan kan er iets aan de hand zijn. Zo ga je op zoek naar alles wat afwijkt – het is net een puzzel die je maakt.”
De boot vertelt uiteindelijk het verhaal. Cox: “Dat bouwt zich op naarmate je meerdere schepen hebt bekeken en kunt vergelijken. Voordeel is ook dat je op die manier technische kennis opdoet. Je wordt een expert op het gebied van het scheeps­ type waarvoor je bent gevallen.”

Zeilen 08/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wil je meer do’s en don’ts te weten komen? Wat is bijvoorbeeld een zogeheten mededelingsplicht? En hoe voorkom je dat je straks zit opgescheept met een schip in slechte staat? Je leest dit en nog veel meer in Zeilen 08/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 21 augustus verkrijgbaar in de winkel.

Tekst: Floortje Gunst

Tags: , , Last modified: 29 juli 2019
Sluiten