Onderhoud & klussen

Mallen maken

08:59

Foto 8

Als je een tussenschot of een plank in de boot wilt plaatsen zal je eerst mallen moeten maken. Marjolein Brandt legt uit hoe dat moet.

In de meeste gevallen zal het te maken schot of plank geen rechte hoeken of vormen hebben en kun je het moeilijk afmeten. Een schot, bijvoorbeeld, loopt mee in de vorm van de romp van de boot. Het moet nagenoeg naadloos passen. Niet helemaal naadloos, omdat we het met dikke epoxy verlijmen met de romp. Deze dikte is nodig om het goed te kunnen verlijmen. Wel moet je de hoeken precies uitmeten, evenals de lengte van de zijkanten. Om te zorgen dat het schot precies past, is het handig van multiplex stroken eerst een mal te maken. Zo heb je de goede afmetingen met de juiste hoeken en rechte kanten. Deze mal kopieer je vervolgens op een stuk multiplex. Hoe beter je de mal maakt, des te netter wordt het schot.

Nodig

Om een mal te maken, hebt je een paar stroken multiplex nodig van ongeveer vijf centimeter breed. Kies voor de mal multiplex van vijf of tien millimeter dikte. Daarnaast gebruik je een boormachine, schroeven en een paar stukjes multiplex om de stroken te koppelen. Eventueel kun je de stroken ook aan elkaar nieten in plaats van vastschroeven.

Stap 1

mallen maken 1

In deze ruimte onder het bed moeten twee schotten komen, om een vakverdeling te creëren. De spullen onder het bed kunnen dan overzichtelijker gestouwd worden. Zaag een strook multiplex tot aan de knik en leg deze tegen de romp.

Stap 2

Foto 2

Meet met een zweihaak de hoek tussen de strook multiplex en de romp. Zo weet je wat de hoek moet zijn van de volgende strook. Zaag alvast koppelstukken op lengte en boor gaten voor, zodat je deze meteen op de stroken kunt schroeven.

Stap 3

Foto 3

Teken de hoek van de zweihaak af op de strook multiplex en zaag deze af. Zorg dat de haak goed tegen de lat ligt, om een scheve hoek te voorkomen. Je hebt nu twee latten die je in de juiste hoek tegen elkaar kunt zetten.

Stap 4

Foto 4

Koppel beide stroken met een verbindingsstuk. Omdat je de gaten al hebt voorgeboord, schroef je het meteen op de stroken. Draai de schroeven goed vast. Daarmee voorkom je dat het koppelstuk schuift en dat je mal scheluw wordt.

Stap 5

Foto 5

Door de stroken multiplex te verbinden, heb je een omtrek van het schot gemaakt. Controleer goed of de mal goed aansluit op de romp en andere hoeken. Een paar millimeter afwijking in de mal geeft een afwijking in het schot.

Stap 6

Foto 6

Haal de mal eruit en leg hem met de vlakke kant op een multiplex plaat van de juiste dikte voor het schot. Niet met de koppelstukken naar beneden, dan kun je niet goed aftekenen. Teken de mal strak langs de zijkanten af op de plaat.

Stap 7

Foto 7

Door een rechte kant van de mal langs de zijkant van de plaat te leggen, haal je het schot er zo economisch mogelijk uit. En, je hoeft één kant niet te zagen. Zaag met een handcirkelzaag of decoupeerzaag het schot langs de aftekening uit.

Stap 8

Foto 8

Het eindresultaat: twee tussenschotten die precies in de vorm van de romp zijn gemaakt en die naadloos in de beschikbare ruimte passen. Lijm ze met dikke epoxy vast aan de romp en de bovenkant.

Foto’s Olaf Oosterman

 

Tags: , Last modified: 9 maart 2021
Sluiten