Onderhoud & klussen

Koolmonixide

10:06

Het gas koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen, zoals hout, olie, gas of petroleum. onvolledige verbranding vindt plaats als er bij de verbranding te weinig zuurstof aanwezig is. de koolmonoxide – ook wel Co – is geurloos en kleurloos, waardoor u het ongemerkt in zult ademen. in de longen hechten de Co-molecu- len zich twee- tot driehonderd maal beter aan de rode bloedcellen dan zuurstofmoleculen.

Bij inademen nemen de koolmonoxidemoleculen de plaats in van zuurstofmoleculen. Zonder dat u het benauwd krijgt, is er dus steeds minder zuurstof in uw bloed. eerst voelt u zich rozig. Voor een zeiler niet zo vreemd na een dag in weer en wind. maar als het langer duurt, wordt u misselijk en gaat uw hartslag omhoog. Het lijkt op griep, maar dan zonder koorts. Bij hoge concentraties valt u flauw, raakt u in coma en kunt u uiteindelijk doodgaan.

Breng een slachtoffer van een kool- monoxidevergiftiging zo snel mo- gelijk in de frisse lucht. de koolmonoxide zal vanzelf uit het bloed verdwijnen.

 

Tags: , Last modified: 21 oktober 2021
Sluiten