Onderhoud & klussen

Deel IV: De bouw van ons droomjacht

Eindeloos schuren en plamuren

11:11

Over een uitdaging gesproken: zelf een boot bouwen en dat ook nog eens met je wederhelft. Velen moeten er niet aan denken, maar Mark en Sandra Couwenberg wel. Het stel is druk bezig om hun droomboot eigenhandig te realiseren. Hoe dat project, dat zijzelf een ‘een krankzinnig plan’ noemen, verloopt? Dat lees je hieronder.

Klik om deel I, deel II en deel III te lezen.

Vorige keer schreven we over dat we na maanden van uitdenken, plannen en het maken van een ontwerp, we eindelijk onze handen vuil konden gaan maken.

Er is nu weliswaar een gelamineerde romp, maar deze is nog erg ruw. We hebben gewerkt met glasvezel van 600 gram per m2 en dat is ontzettend grof. De tijd van eindeloos plamuren en schuren is aangebroken! Hier heb je doorzettingsvermogen voor nodig, want dit is niet het leukste fysieke klusje. Na afkijken van anderen en tips van professionals zijn we klaar om het plamuren en schuren aan te pakken.

Eindeloos schuren en plamuren

De eerste laag plamuur is vooral om het glasvezel op te vullen. Bij de daaropvolgende lagen is het ook zaak om de grotere oneffenheden netjes weg te stroken met een lange reilat. Schuren doen we met een flexibele schuurplank. Een schuurmachine is niet geschikt om de basisvorm er in te brengen. Met een klein schuuroppervlak maak je de oneffenheden alleen maar groter. Een schuurplank lijkt misschien tegenstrijdig te zijn met al de rondingen in de bootromp, toch zijn deze rondingen juist met een plank heel strokend en strak te maken.

Bij de ruwbouw van de romp hebben we er al voor gezorgd dat de constructie zoveel mogelijk recht is en strookt. Echter tijdens het plamuren en schuren zagen we toch hobbels in de romp die je niet wilt hebben als de boot uiteindelijk in de hoogglans staat. “We zijn vrij perfectionistisch en streven naar een perfect mooi vlak resultaat zodat het strakjes niet lijkt op een amateurklus. Met enige tegenzin zijn we dan toch nog maar een keer gaan plamuren en schuren”, zegt Sandra.

Na het bereiken van een ogenschijnlijke mooie gladde romp, ging er een laag vullende epoxy primer overheen, de pantsercoat. “Omdat nu alles egaal in een kleur staat zie je de oneffenheden beter, en kon het feestje weer opnieuw beginnen,” zucht Mark.

Armen als de Hulk

In totaal is de romp vier keer geplamuurd en geschuurd, steeds een beetje fijner. We hebben 60 kg plamuur verwerkt. “Mijn armen en schouders voelden alsof ik de Hulk was”, aldus Mark. “Maar met een beetje doorzettingsvermogen en toewijding kan een mens prachtige dingen maken.”

Voor nu is de romp prachtig mooi strak, het onderwaterschip heeft reeds vier lagen pantsercoat en dat is een prima basis om straks het onderwatersysteem verder op te zetten. Het bovenwaterschip zal later in de tijd nog verder strak gemaakt worden zodat er een prachtig mooi hoogglans systeem aangebracht kan worden. Dat wordt nog een project op zich. Welk systeem gaan we kiezen; De IJssel, Awlgrip, Alexseal? En welke kleur? Wel, zover is het nu nog niet, maar dromen mag, en vooruit zien is ook belangrijk.

Een stukje van het plamuren kun je hier mee beleven:

Volgende keer gaan we de boot omdraaien, ook een mooie stap!

Tags: Last modified: 4 juni 2024
Sluiten