Nieuws

De bouw van ons droomjacht: een krankzinnig plan

Maar ook een fantastische uitdaging...

15:13

Over een uitdaging gesproken: zelf een boot bouwen en dat ook nog eens met je wederhelft. Velen moeten er niet aan denken, maar Mark en Sandra Couwenberg wel. Het stel is er druk mee bezig om hun droomboot eigenhandig te realiseren. Hoe dat project, dat zijzelf een ‘een krankzinnig plan’ noemen, verloopt? Dat lees je hieronder.

Ongeveer een jaar geleden zijn wij begonnen met de bouw van ons eigen droomjacht. ‘Een krankzinnig plan’ zoals we het zelf noemen, maar ook een fantastische uitdaging! Onze kinderen verklaren ons voor gek. En zij zijn niet de enigen.

Wij zijn een stel van midden 40 en hebben twee kinderen van 12 en 15 jaar oud. Mark is scheepsontwerper van beroep en Sandra is spoedeisende hulp arts. Naast onze gedrevenheid en passie voor ons werk, zijn we allebei best handig en houden we van een uitdaging. Onze lijfspreuk luidt dan ook: “Beter spijt van wat je hebt gedaan, dan van wat je NIET hebt gedaan!”

Zeilcarrière

Een nieuwe uitdaging vonden wij aanvankelijk in het leren zeilen. Wij hadden namelijk tot voor 2017 nog nooit op een zeilboot gestaan. Nadat we op de Loosdrechtse Plassen voorzichtig met onze buurjongen als leermeester in een Valkje gezeild hadden, durfden we steeds een stapje verder te gaan wat uiteindelijk resulteerde in de aankoop van ons huidige zeiljacht. We hadden de smaak te pakken en wat voelde het goed om lekker op het water te zijn!

Onze zeilcarrière heeft sinds 2017 een snelle vlucht genomen. Van voorzichtige tripjes rondom de haveningang naar weekenden in de Delta, vakanties rond Nederland en al snel ook langs de kust naar België, Frankrijk en Engeland. We zeilen een prachtige vlotte 35 voeter uit 1995 die in prima staat is, maar waarbij ook nog wat te wensen valt. We hebben namelijk een tijd geleden nog iets geweldigs ontdekt van het zeilen: het fenomeen droogvallen. We hadden eens een weekendje een oude Vollenhovense Bol gehuurd en daarmee over het Wad gescharreld. Zoiets prachtigs, dat vraagt natuurlijk om een vervolg.

Van vaag idee naar vaste contouren

Met een achtergrond in scheepsbouw en een stel handige handen, nestelde al snel het idee van zelfbouw in ons hoofd. Eerst als een vaag idee wat we natuurlijk nooit zouden gaan uitvoeren. We zijn immers gewaarschuwd. Mark vertelt: “In mijn twintiger jaren was ik de trotse bezitter van een roestige antieke sleepboot van 20 meter. Die zou ik wel even opknappen om er vervolgens op te gaan wonen. Na jaren van klussen met bloed, zweet en tranen en een aantal keer bijna zinkende, was ik blij dat ik het ding kon verkopen.”

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en langzaam tekent zich dan toch de contour van onze droomboot af. Iets groter, lekker snel en met de mogelijkheid tot droogvallen. Snel en droogvallen, dat zijn twee wensen die zich slechts matig tot elkaar verhouden, hoewel het niet onmogelijk is. In de loop van een aantal maanden neemt het vage plan toch concretere vormen aan. Een krankzinnig plan nog altijd, maar ondertussen is het idee gegroeid tot een echt gezamenlijk project. “Als we het gaan doen, gaan we het samen doen. Dat is wel een belangrijke voorwaarde,” aldus Mark en Sandra.

 

Over een uitdaging gesproken: zelf een boot bouwen en dat ook nog eens met je wederhelft. Velen moeten er niet aan denken, maar Mark en Sandra Couwenberg wel. Het stel is er druk mee bezig om hun droomboot eigenhandig te realiseren. Hoe dat project, dat zijzelf een ‘Een krankzinnig plan’ noemen, verloopt? Dat lees je op Zeilen.nl.

Tekst en foto’s: Mark en Sandra Couwenberg

Tags: Last modified: 13 maart 2024
Sluiten