Onderhoud & klussen

Boot op de kant: wat nu? 10 tips

17:07

Veel zeilers zitten met de handen in het haar, want de boot staat weer op de kant. Wij op de redactie kampen ook allemaal met dat probleem. Wat moeten we nou doen met onze vrije tijd? Na een brainstormsessie vonden wij dit tien leuke bezigheden om je toch een beetje op de boot te wanen.

Oogsplits (c) Eric van den Bandt.

1. Lijnen splitsen

Nu heb je mooi de tijd om eindelijk eens die oogsplits in die lijn te maken. Gewoon een lus maken en terugsplitsen in de lijn. Simpel toch? Houd er wel rekening mee dat je gevlochten lijnen alleen kunt splitsen als ze nog nieuw zijn – dan zijn de vezels nog soepel. Voor degenen die meer uitdagende splitswerken zoeken; werp eens een blik in het Het kleine splitsboek.

2. Lezen

Goed leesvoer is altijd een prettig tijdverdrijf. Je kunt vast wegdromen bij de Vaarwijzer over een bepaald vaargebied, maar ook titels als Dat nemen ze je nooit meer af of Blijven drijven zijn leuk om te lezen. En wie weet ontstaan er door deze boeken leuke plannen voor het komende vaarseizoen…

3. Stootwillen schoonmaken

(c) Klaas Wiersma

Het schoonmaken van de stootwillen is ook een typisch winterklusje. Buiten dat ze er beter uit gaan zien kan het ook schade voorkomen. Het vuil op de stootwillen kan namelijk krassen veroorzaken op de boot. Je kunt de stootwil bijvoorbeeld poetsen met een speciaal schoonmaakmiddel als Fender Cleaner. Dit product tast het pvc niet aan en daarnaast houdt het ook nieuwe vervuiling tegen. Sommige booteigenaren zweren ook bij Vim of Dasty (verkrijgbaar bij de Wibra).

4. Nautische bordspelletjes

Om toch nog een beetje het nautische gevoel te krijgen, kun je ook een bordspel doen waar zeilschepen in voorkomen. Bijvoorbeeld Noorderwind, Port Royal of Carabic. Inclusief driedimensionale speelgoedbootjes. Gewoon, lekker vanuit de luie stoel bij de open haard.

5. Vaarbewijs halen

Ondanks het feit dat een vaarbewijs alleen verplicht is voor een waterscooter, jetski of motorboot die harder gaan dan 20 kilometer per uur en voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter is het gewoon prettig om een vaarbewijs te hebben. Met Vaarbewijs I mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Vooralsnog hoef je alleen een theorie-examen, dat bestaat uit 40 meerkeuzevragen, af te leggen om in het bezit te komen van het vaarbewijs. Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden dien je de stof uit een theorieboek te leren. Ben je toch bezig met leren, ga dan voor Vaarbewijs II. Kleine moeite, groot plezier. Voor je het weet gaat de boot weer het water in…

6. Hoe werkt het ook alweer?

Voor de meesten is het al een tijd geleden dat ze diep in de materie van het zeilen zijn gedoken. Daarom kan het geen kwaad om dit nog even op te frissen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen aan de hand van Het zeilboek. De leidraad voor zeilers. Hierin staan alle basisvaardigheden van het zeilen. Geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde zeiler. Weet jij bijvoorbeeld wat een bokkenpoot is? Ja, een lekker koekje! Maar wat nog meer?

7. Virtual regatta

Schipper je eigen boot over de hele wereld in de meest beroemde zeilwedstrijden. Hierbij kun je denken aan de Volvo Ocean Race, de Vendée Globe, de Transat Jacques Vabre en nog en vele andere wedstrijden. Race in real time tegen honderdduizenden rivalen. Wat Bouwe Bekking en Pieter Heerema doen, dat kunnen wij ook 😉

8. Stippel vast een route uit

Waarschijnlijk ben je al begonnen plannen voor volgend jaar te maken toen je afgelopen zomer nog in de kuip zat. Nu is het tijd om die ideeën uit te werken en voor te bereiden. Wat is de vaarroute? Hoeveel mijl is de trip? Wat zijn leuke jachthavens? Een goede voorbereiding is het halve werk. Nu nog wachten tot het vaarseizoen begint en dan spullen pakken en trossen los.

9. Knoop erop los!

De paalsteek, achtknoop of mastworp kennen we allemaal, maar de soft-shackleknoop, Penberthyknoop en de driekwart achtlus zijn andere koek. Wij hebben Het complete knopenboek uit de kast gepakt en kwamen erachter dat er nog best wel wat te halen valt wat betreft onze knopenkennis. Losse eindjes genoeg!

10. Last but not least

Nog steeds niks te doen én geen abonnement op Zeilen? Je leest alles over je favoriete bezigheid. Elke maand weer. Je koopt hem hier.

    

Omslagfoto: Edwin Hannink

Tags: , Last modified: 23 maart 2021
Sluiten