Boten

Tweedehands boot kopen: ervaringen, tips en valkuilen

17:09

We weten het zeker: na veertig jaar platbodemzeilen willen we een kajuitzeiljacht. Met enige weemoed zetten we onze houten vissermanschouw van negen meter te koop; eerst die maar eens verkopen voor we een andere aanschaffen. Nieuwsgierig neuzen we al wat rond bij scheepsmakelaars en op botensites. Hoe doe je dat eigenlijk, een tweedehands boot kopen?

Een boot te koop zetten waar je vijftien jaar in rondvaart, dat is nogal wat. Toch zetten we wat foto’s en een wervende omschrijving op internet. Gelukkig worden we niet gedwongen een overhaaste beslissing te nemen; niemand reageert op onze advertentie. Na twee jaar schakelen we een scheepsmakelaar in. Hij stelt ons de vraag: “Hoe lang wil je nog wachten met het varen in een andere boot?” Ons antwoord is simpel maar confronterend: inmiddels vinden we nu varen in een scherpjacht belangrijker dan een hoge verkoopprijs voor onze vissermanschouw. Samen stellen we een nieuwe, reële en behoorlijk lagere verkoopprijs vast. Binnen drie maanden is de boot verkocht.

De vissermanschouw

Hoe begin je?

Op een maandag is de overdracht aan de nieuwe eigenaren. Precies wat we willen – en toch weer niet. We hadden namelijk bedacht om, als de boot dan toch te koop ligt, er zelf nog mee op vakantie te gaan. En dan zijn we ineens, sneller dan we zelf hadden bedacht, bootloos. Na een paar katterige dagen zijn we aan het idee gewend. Mijn moeder biedt aan dat we haar kajuitschouw mogen gebruiken voor onze vakantie.

Eindelijk kunnen we serieus op zoek naar een andere boot. We hebben onze platbodem verkocht omdat we op ruimer water willen zeilen. Het onderhoud aan een houten boot was zeker niet de reden voor verkoop; in slechts zeven dagen schuren en lakken, eens in de twee jaar, hield ik de boot in goede conditie. We zoeken een boot die vanzelf weer leegloopt, mocht er een golf binnenvallen. Onze vissermanschouw had een grote kuip, maar geen zelflozers. En ik wil een boot waarmee ik ook alleen kan zeilen. We betrekken onze pubermeiden nauw bij de keuze; het is immers (nu nog) ook hun vakantieboot.

Uiteindelijk ziet ons wensen- en eisenlijstje er zo uit:
• Goede zeileigenschappen, ook bij weinig wind.
• Ruimte voor vier personen, lengte minimaal 9 meter.
• Dubbel bed voor en achter, zodat de kajuit vrij blijft.
• Licht vooronder; niet claustrofobisch.
• Behoorlijke staat van onderhoud.
• Niet duurder dan 25.000 euro.
• Mooie lijn.
• Stevig schip.

Zeilen 11/2-1018

Ben je benieuwd naar de ervaringen, tips en valkuilen rondom het kopen van een tweedehands boot? Je leest het in Zeilen 11/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto en foto: van of via Klaas Smit, Paul Nieuwenhuis en Julien Mohr
Tekst: Klaas Smit

Tags: , , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten