Bestemmingen

De 75 mooiste vaarplekjes van Nederland: tip van de sluier

Sommige locaties zijn iconisch, andere verborgen pareltjes

16:01

Terwijl velen dromen van verre reizen, realiseren wij ons dat de mooiste plekjes vaak dicht bij huis liggen. In ons waterrijke land is dat zeker het geval. Wij vroegen watersporters en onze eigen redactiecollega’s naar hun favoriete ankerplek, hét haventje waar ze graag komen en de bekende en minder bekende steigers waar ze het liefst aanleggen.

Het boek De 75 mooiste vaarplekjes van Nederland werd samengesteld door fotograaf en watersportjournalist Klaas Wiersma. Hij vulde de anekdotes en foto’s van watersporters aan met praktische informatie over de waterdiepte, de omstandigheden en de bereikbaarheid van de vaarplekjes.

Direct op pad

Wil je niet wachten tot het boek binnen is? We kozen vijf tips voor je uit, dan kun je direct op pad!

Ameland: vlak bij de haven, midden in de natuur

De haven van Waddeneiland Ameland is een platbodem haven, wordt wel gezegd. Om bij Ameland te komen moet je over de wantijen die met laagwater geheel droogvallen. Dat geeft een bepaalde sfeer.

Een ideale plek voor veel mensen die beginnen met droogvallen. Je ligt vlakbij de haven maar toch midden in de natuur. Bij laagwater kun je zo naar de haven lopen om een boodschap te doen als je dat zou willen.

Suzanne Kuijer
Droogvallen net buiten de haven van Ameland. Foto (c) Suzanne Kuijer

Amsteldiep: ooit hoofdvaarwater naar Amsterdam nu verlaten

Ooit was het Amsteldiep de belangrijkste route naar Amsterdam. Het is een geul op de Westelijke Waddenzee, precies tussen Den Helder en Den Oever. In de geul kun je ankeren, eromheen kun je droogvallen. Ten zuiden op de plaat Breehorn en aan de noordkant op de Westwal. En dan lig je tussen de zandbanken in een uniek landschap.

Wolken en blauwe lucht wisselen elkaar af. Het Wad loopt langzaam leeg, de platen zijn nog nat en reflecteren het zonlicht dat op de witte wolken schijnt. Op de horizon ligt Den Helder, zuidelijk van ons Den Oever. Maar om ons heen is helemaal niemand. Wat een bijzondere plek.

Klaas Wiersma
Amsteldiep

Brouwershaven: stad gebouwd rond de haven

Al in 1285 komt Brouwershaven voor in de geschiedenisboeken, gesticht als havenplaats voor Brijdorpe. Tegenwoordig is dat een gehucht verder landinwaarts. Brouwershaven daarentegen groeide uit tot een vestingstad met een florerende handelshaven. Rond de historische binnenhaven, het Havenkanaal, staan nog altijd de monumentale pakhuizen.

Na een tocht over de Grevelingen is het heerlijk aankomen in Brouwershaven. Het is hier mooi en gezellig, aan de kade en in de jachthaven lig je prima. ‘s Avonds aan de vis, waar we overdag nog moeite moesten doen om de vele visstaken te ontwijken.

Arno Beuken

De Schelp bij Naarden

De Schelp ligt in het Gooimeer vlak voor de jachthaven van Naarden. Kom je vanaf het Markermeer dan leidt de geul je tot vlak langs het eiland; er loopt een geul door het eiland dat uit twee delen bestaat. Rondom De Schelp is veel zand afgegraven. Hierdoor is een grillig bodemlandschap ontstaan met heel diepe plekken en stukken waar de zandzuiger niet is geweest. Vooral aan de Noordkant van de De Schep staat weinig water.

Niets is fijner dan op vrijdagavond naar de boot gaan. Zodra we aan boord stappen, ligt de drukke week achter ons. Spullen aan boord en losgooien op zoek naar een lekker plekje. De Schelp is dan een heerlijk eiland om te gaan liggen. Je kunt er ankeren, aan de kade liggen en er zijn zelfs ligboxen.

Klaas Wiersma

Edam: haven van vrolijke vrijwilligers

Op het land zijn Edam en Volendam versmolten tot een stad, maar vanaf het water zijn het nog altijd twee aparte bestemmingen. Heeft Volendam een vissershaven met boulevard en café’s, Edam heeft wat je het tegenovergestelde zou kunnen noemen. De haven is een kanaal met een lange Langswal voor passanten en charterschepen. Bij het binnenvaren komt er een prettige rust aan boord. Wie geen plekje vindt aan de langswal, kan het proberen in jachthaven Oorgat aan bakboord.

Jachthaven Oorgat is een is een verenigingshaven en dat merken we aan de leuke sfeer. WSV de Zeevang heeft bijvoorbeeld gratis uitleenfietsen. De vereniging claimt met trots de groenste en duurzaamste haven rond het Markermeer te zijn. Ik denk dat dat wel klopt.

Klaas Wiersma

Voor de mooiste ankerplekken, havens en steigers hoef je dus niet ver te reizen. Het boek over de 75 mooiste vaarplekken brengt al deze mooie havens, sluizen, ankerplekken en steigers in kaart, aangevuld met fotografie – zodat je direct kunt zien hoeveel mooie vaarplekken Nederland heeft. Voor dit boek hebben verschillende zeilers en motorbootvaarders hun favorieten gedeeld, inclusief gps-locatie, waterdieptes en vaarroutes. Zo hebben we het makkelijk gemaakt voor jou om naar deze locaties toe te varen. Of je nu een zeiler, kajakker of gewoon een liefhebber van waterrecreatie bent, dit boek nodigt je uit om de Nederlandse wateren te verkennen.

Tags: Last modified: 8 mei 2024
Sluiten