Wedstrijden

Zeilen-collega Casper blikt terug op de Small Ships Race

Is zo'n oversteek wel of niet voor herhaling vatbaar?

15:43

Zeilen-collega Casper Chaudron zeilde samen met Hans Buitelaar en Jorn Leemkuil aan boord van Zoef de Small Ships Race. Op donderdagochtend 16 mei gooiden zij de trossen los om de oversteek te maken richting Lowestoft. Hoe heeft Casper zijn eerste Noordzee-oversteek ervaren? Wat gaat hij nooit meer vergeten? En wat heeft hij geleerd van dit avontuur?

Hoe is de Small Ships Race verlopen?
Casper: “De race is goed verlopen. Op de heenweg hadden we te maken met weinig wind en hebben we voor de helft van de tijd de motor bijgezet. Dat was jammer. Uiteindelijk hebben we er 24 uur over gedaan om aan de overkant te komen. Op de terugweg hadden we goede en constante wind. De hele oversteek hebben we eigenlijk weinig aan de zeilen hoeven te verzetten en hebben we continu tussen de vier en vijf knopen gevaren. Terug hebben we circa 20 uur over de afstand gezeild. Ik vond de terugtocht leuker en relaxter. Dat komt omdat ik wist wat me te wachten stond.”

Was het walprogramma in Lowestoft geslaagd?
“We vertrokken op donderdagochtend 16 mei vanuit IJmuiden en in de loop van vrijdagochtend kwamen we aan in Engeland. Rond 10.00 uur zijn we eerst nog even allemaal gaan slapen. ’s Avonds vond het diner plaats waar ook een speech werd gehouden door de commodore van de jachtclub. Zaterdag hebben we Lowestoft verkend. We hebben een rondje over de boulevard gelopen en boodschappen gehaald voor de terugweg. Ik moet eerlijk bekennen dat die plaats me wat tegenviel.”

Ik merkte wel dat de andere twee meer ervaringen hadden met zeezeilen

Hoe verliep de samenwerking aan boord?
“De samenwerking met Hans en Jorn is prettig verlopen. Voor we aan dit avontuur begonnen, kenden we elkaar eigenlijk nauwelijks, maar dat is inmiddels wel anders. De taakverdeling was goed. Ik merkte wel dat de andere twee meer ervaringen hadden met zeezeilen. Ik was sneller vermoeid dan hen, mijn batterij was eerder op. Op de heenweg waren er twee aan dek en de derde man sliep. We liepen in wachten van zes uur. Om 05.00 uur ’s morgens kon ik nog amper mijn ogen openhouden. Op de terugweg wisselden de wachten om de drie uur. Ik had toen tussen 01.00 en 04.00 uur rust. Dat was fijn, want dat strookte meer met mijn eigen ritme.”

De vuurtoren van IJmuiden was letterlijk een lichtpuntje voor mij

Wat was het hoogtepunt van de rit?
“Op de heenweg was het zonder twijfel het zeehondje dat twee keer zijn kop boven het water uitstak om onze boot te bekijken, dat had ik nog nooit in het echt gezien. Helaas was ik te laat om een foto te maken. Voor de terugweg op zondag, eerste Pinksterdag, om 10.00 uur vertrokken we vanuit Lowestoft en maandagmorgen om 06.00 uur kwamen we aan in IJmuiden. Die nacht om 04.00 uur hadden we wisseling van de wacht en moest ik weer aan dek. Ik zag meteen de vuurtoren van IJmuiden aan de horizon. Letterlijk een lichtpuntje. Dat was een lekker gevoel.”

Wat heb je geleerd van dit avontuur?
“Ik heb me best wel verkeken op hoe lang zo’n oversteek eigenlijk is. Ik heb weleens uren op binnenwater gevaren en dat gaat mij beter af. Dan zie ik dingen verschuiven op de kant en daardoor word ik er bewust van dat er tijd verstrijkt. Bij een oversteek op de Noordzee zie je enkel de water aan de horizon en een uur later is dat nog zo. Natuurlijk speelde het weer ook mee. We zijn eigenlijk in één rechte streep overgestoken. Het was leuk geweest als we zo nu en dan overstag hadden moeten gaan, want dan konden we daar in elk geval nog lekker over nadenken.”

Zeilen editie 07/2024

Wil je nog meer te weten komen over (Casper zijn ervaring van) de Small Ships Race? Je leest het in Zeilen editie 07/2024, die eind juni verschijnt.

Zie ook: Casper over zijn eerste Noordzee-oversteek tijdens de Small Ships Race

Tags: Last modified: 23 mei 2024
Sluiten