Nieuws

100 mijl in 21 voet

Voor het eerst naar Lowesoft

11:11

Hoe is het om voor de eerste keer over te steken naar het Verenigd Koninkrijk? Redacteur Casper voer met Pinksteren mee met de Small Ships Race op redactieboot Zoef. Hoe beleeft hij die 100 mijl van IJmuiden naar Lowestoft en weer terug? Een dagboekverslag lees je in Zeilen editie 07/2024.


Het is bijna zover. We hebben Zoef naar de haven van IJmuiden gevaren om vanaf daar naar het Verenigd Koninkrijk te zeilen. Nog niet eerder heb ik zo ver op open zee gevaren. Mijn ervaring tot nu toe bestaat uit tien jaar ronddobberen en rouwdouwen met de zeeverkenners uit Leiden op de Kagerplassen. Best een contrast met de Noordzee.
Ik ga er vrij blanco in. Hans Buitelaar, die ik nog niet goed ken, is door de redactie gevraagd om te schipperen. Hij kwam op zijn motorfiets door de stromende regen, in Hema-regenbroek, naar de voorbereidingsavond van de organisatie. Jorn Leemkuil is ingeschakeld als extra bemanningslid. Hij is weliswaar de jongste van ons drieën, maar heeft toch ervaring met zeezeilen. Jorn ken ik al wat langer als collega, van zijn stageperiode bij Zeilen.

Jorn en Hans. © Casper Chaudron

Avond voor vertrek

Op woensdag, na het avondeten, begint het palaver. Morgenochtend om 06.00 uur is er nog een, waarna we om 07.00 uur tussen de pieren door naar zee zullen varen.
Terug in de boot duurt het niet lang voor ik in slaap val, maar om dat ook te blijven is moeilijk. Het is krap en ik lig met mijn knieën opgevouwen naast de tas die tussen Jorn en mij in ligt. Een vervelende rand voorkomt dat ik net lekker met mijn rug tegen de wand van de boot kan liggen.

De heenweg

Donderdagochtend. Mijn wekker gaat om 05.30 uur en precies zoals gepland varen we om 07.00 uur bij IJmuiden naar buiten. Mijn humeur is ver van opperbest. Wat zit ik hier te doen, denk ik terwijl collega Ben Rutte vanaf de pier foto’s maakt van ons vertrek. Het regent, ik ben moe en bang voor zeeziekte. Achter de boot verdwijnen de rookpluimen van Tata Steel uit het zicht. Na een zeeziektepilletje, een ontbijt met gemberthee en een bolletje kaas gaat het snel beter. Eten helpt, ook al denk ik bij alles wat er in gaat na over hoe het er weer uit zal komen. Zoals de pokébowl gemixt met cheesecake, die we gisteravond in een restaurant aten. Langzaam verspreiden de andere bootjes zich over de horizon tot we sommige uit het zicht verliezen.

Zeilen 07/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto: © Jorn Leemkuil
Tekst: Casper Chaudron en Hans Buitelaar

Tags: Last modified: 4 juli 2024
Sluiten