Wedstrijden

Casper over zijn eerste Noordzee-oversteek tijdens de Small Ships Race

Zeilen-collega vertelt wat hij verwacht

10:32

Vandaag, op donderdag 16 mei gaat voor de 12e keer de Small Ships Race van start. Onze Zeilen-collega’s doen ook mee aan boord van Zoef. Voor redacteur Casper Chaudron (22) is het de eerste keer dat hij aan de race deelneemt. Sterker nog: hij is nog nooit eerder de Noordzee overgestoken. Wij spraken hem vlak voor vertrek.

Kun je kort vertellen wat de Small Ships Race is?

“De Small Ships Race is een race vanuit IJmuiden die de deelnemers naar de overkant van de Noordzee voert. Boten met een lengte tot 7,5 meter mogen meedoen. De race is zowel toegankelijk voor ervaren als minder ervaren schippers. Het doel is dat ook de laatstgenoemde de mogelijkheid krijgen om gezamenlijk een veilige overtocht te maken. Dit keer gaan we naar Lowesoft, die bestemming verschilt per jaar. De vloot vertrekt op donderdag 16 mei en het is de bedoeling dat we op Pinkstermaandag, 20 mei, weer terug zijn in IJmuiden. Ik vaar samen met Zeilen-collega’s Hans Buitelaar en Jorn Leemkuil. Het is niet de eerste keer dat Zoef de Noordzee oversteekt. Dat hebben collega’s in het verleden al vaker gedaan.”

Ben je nerveus voor je eerste Noordzee-oversteek?

“Ik ben niet nerveus, maar vind het wel spannend. Dit wordt eigenlijk de eerste keer dat ik zover op de zee ga varen. Ik ben weleens met grotere boten de zee op geweest, maar dat was enkel overdag. Nu varen we natuurlijk ook ’s nachts. Een groot deel van de deelnemers heb ik al ontmoet, want voorafgaand is er een bijeenkomst geweest. In totaal maken we met twaalf deelnemers de oversteek. Onder hen zijn ook een paar solozeilers.”

Verder kwam ik er twee dagen voor de start achter dat je natuurlijk een paspoort nodig hebt om naar Engeland te gaan…

Hoe heb je je voorbereid?

“We hebben alles gecheckt op de boot: doet alle apparatuur het, kunnen de zeilen probleemloos worden gehesen, etc. Gewoon, even alles nalopen. Dat is ook een mooi moment om de boot te leren kennen. Daarnaast hebben we de veiligheidslijst afgewerkt die we vanuit de organisatie hebben ontvangen. Het onderwaterschip van Zoef is pas geschilderd, dus daar hebben we geluk mee. Verder kwam ik er twee dagen voor de start achter dat je natuurlijk een paspoort nodig hebt om naar Engeland te gaan… Eerder heb ik daar niet bij stilgestaan, maar gelukkig kon ik nog snel een noodpaspoort regelen.”

Wat verwacht je van de race?

“Ik verwacht een leuke en relaxte oversteek. Het is eigenlijk meer een mooie tocht, dan een race. Ook al is er wel een prijs. Het is een sport op zich om met een boot van maximaal van 24 voet naar de overkant te zeilen. Verder houd ik er rekening mee dat er niet veel wind is voorspeld, dus ik hoop dat alles volgens planning verloopt.”

We moeten nog bespreken wie wanneer slaapt. Dat moet om en om, want als de boot schuin gaat rol je zo uit de kooi.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

“Ik heb tien jaar ervaring bij de Zeeverkenners, maar daar waren totaal andere boten. Zoef moet ik nog helemaal in de vingers krijgen, dus dat is best een uitdaging. Hans is schipper en heeft de leiding. Gelukkig weet Jorn ook heel goed wat hij doet en wil hij me bij alles assisteren. Volgens mij zijn we samen een droomteam. We moeten nog bespreken wie wanneer slaapt. Dat moet om en om, want als de boot schuin gaat rol je zo uit de kooi.”

Hoe kwam je op het idee om aan deze race mee te doen?

“Aanvankelijk zouden twee andere collega’s meedoen, maar zij bleken beiden verhinderd. Toen was het dus mijn beurt. De inschrijving was al geregeld, dus ik hoef eigenlijk alleen op te stappen. Naast een zeilpak moesten we ook een net pak inpakken, want voor het diner in Lowesoft moeten we op chique. En ik moest natuurlijk nog last-minute een paspoort fixen. Maar het is allemaal gelukt: we zijn klaar voor vertrek.”

Omslagfoto en foto’s: © Ben Rutte

Tags: Last modified: 16 mei 2024
Sluiten