Vendée Globe

Beyou wint de allereerste Vendée-Arctique-Les Sables d’Olonne Race

10:38

18 IMOCA-schippers zetten op zaterdagmiddag 4 juli koers vanaf Les Sables-d’Olonne richting IOC UNESCO Waypoint. Dit was het begin van de Vendée-Arctique-Les Sables d’Olonne Race, een wedstrijd die voor de eerste keer werd gevaren. Vanaf IOC UNESCO Waypoint, 125 mijl ten zuidwesten van IJsland, zakten zij af naar het noordoosten van de Azoren. Uiteindelijk, zo’n 3.572 mijl later, bevond het eindpunt zich weer Les Sables-d’Olonne. De eerste deelnemer die de finish heeft behaald, ongeveer een uur sneller dan de nummer twee en drie, is Jérémie Beyou aan boord van Charal. 

Na 10 dagen, 5 uur, 14 minuten en 8 seconden kwam Beyou over de finish (20.44 uur lokale tijd). Beyou was gedurende de 10 dagen op zee nooit uit de top vijf en heeft continu in de kopgroep gevaren. Charlie Davin (Apivia) arriveerde vijftig minuten na Beyou en Thomas Ruyant (LinkedOut) slechts twintig minuten na Ruyant.

Screenshot van de tracker gedurende de laatste paar mijl van de nummers 1, 2 en 3.

De rest van de vloot

De nummers vier tot en met twaalf zijn ook gefinisht. Zij deden tussen de 10 dagen, 6 uur, 58 minuten en 55 seconden en 10 dagen, 12 uur, 24 minuten en 24 seconden over de afstand. Onder die deelnemers zijn twee van de vier dames gefinisht, Samantha Davies als de nummer vier en Clarisse Crémer als twaalfde. Nummer dertien, Isabelle Joschke, heeft op het moment van schrijven nog 51,3 mijl te gaan. In totaal moeten er nog vijf deelnemers over de finishlijn komen.

Eén van de deelnemers, Armel Tripon, stond aan het roer van de gloednieuwe L’Occitane en Provence. Hij was één van de vijf schippers die zich officieel probeerde te kwalificeren voor de Vendée Globe. Helaas heeft hij wegens problemen aan zijn IMOCA de race eerder moeten verlaten.
De Vendée-Arctique-Les Sables d’Olonne Race diende als mogelijkheid voor schippers om zich officieel te kwalificeren voor de Vendée Globe die op zondag 8 november van start gaat.

Klik hier om de andere deelnemers te volgen.

Lees ook: Volg de ‘warming-up’ voor de Vendée Globe

Omslagfoto: Vendée-Arctique-Les Sables d’Olonne Race

Tags: , , , Last modified: 10 augustus 2022
Sluiten