The Ocean Race

Volvo Ocean Race: Laatste updates

15:54

Hong Kong Stopover. HGC In-Port Race Hong Kong. 27 January, 2018.Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Het is na de havenrace van Hongkong aardig stil rondom de Volvo Ocean Race. Wat gebeurt er de komende dagen en hoe zit dat nou met dat heen-en-weervaren tussen Hongkong en China? Bovendien is er nog steeds maar weinig bekend over wat de aanvaring tussen Vestas 11th Hour Racing en een vissersbootje met 10 opvarenden heeft veroorzaakt.

Vestas hinkt gehavend de haven binnen.
(c) Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Vestas: Race tegen de klok

Vlak voor de finish van de etappe naar Hongkong kwam Vestas in aanvaring met een vissersbootje. Na het tragische ongeval, waarbij een van de opvarenden van een vissersbootje overleed, gingen de communicatiekanalen dicht. Er wordt weinig tot niets naar buiten gebracht door het team en de organisatie van de race. Zeilen nam contact op met het team maar werd niet veel wijzer. Het team geeft aan dat er wordt samengewerkt met de autoriteiten en de organisatie. Toch was er een sprankje hoop toen er werd gezegd dat Vestas 11th Hour Racing er alles aan doet om zo snel mogelijk terug te keren in de race.

Speculatie

Enright (L) en Towill (R).
(c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Ondertussen wordt er hevig gespeculeerd over het lot van Mark Towill. Voor de laatste etappe nam hij tijdelijk het stokje over van de schipper Charlie Enright. Die laatste was ook niet aan boord ten tijde van het ongeval. De schipper aan boord is eindverantwoordelijke. Veiligheid staat voorop. De vraag is of Towill steken heeft laten vallen en aangewezen kan worden als schuldige. Als de lokale autoriteiten dit hem ten laste leggen, en Towill daadwerkelijk schuldig wordt bevonden, dan is de vraag of Towill nog wel terug kan keren in de race of dat hij misschien wel wordt vastgezet.

(c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Heen en weer tussen Hongkong en China

Na de finish bijna twee weken geleden was er een havenrace in Hongkong. Deze werd gewonnen door Dongfeng, met Carolijn Brouwer aan boord. Team AkzoNobel werd derde. Een dag daarna won MAPFRE de Hongkong Round the Island-race. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk? Wanneer je de route van de race bekijkt zul je jezelf misschien even achter de oren krabben als je op Hongkong inzoomt. Dat is begrijpelijk want het is ook enigszins verwarrend. Hieronder een kort schema van wat er staat te gebeuren. Alle live-uitzendingen zijn overigens ook vanaf onze homepage te kijken.

  • 1 Februari: Aanbrengetappe van Hongkong naar Guangzhou. Alle teams krijgen hiervoor 1 punt.
  • 3 Februari: Havenrace in Guangzhou
  • 5 Februari: Boten varen van Guangzhou terug naar Hongkong
  • 7 Februari: De start van de zesde etappe. Een lange etappe van 6100 mijl van Hongkong naar Auckland in Nieuw-Zeeland.

Scallywag heeft mazzel

(c) Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Het Amerikaanse SailingAnarchy vertelt over een mailwisseling tijdens de laatste etappe tussen de organisatie van de Volvo Ocean Race en Scallywag. De boot uit Hongkong voer hard richting een rif en dat zat de organisatie niet lekker. Rick Tomlinson van Race Control stuurde deze mail:

Hi Libby/Dave:
Just so I can relax a bit here in Race Control, tell me you are happy with you course in relation to Nerues Reef on Landsdown Bank. The Australian Charts have the Reef extending to 160 35E which is further east than the C-Map charts show.
-Rick Tomlinson, Race Control

Scallywag verloor 50 mijl omdat ze om het rif heen moesten varen. Daarmee was wel een situatie als die van Vestas in de vorige editie van de Volvo Ocean Race voorkomen. Maar had Scallywag hierdoor hulp gekregen van buitenaf? Assistentie vanaf de wal is niet toegestaan. Toch besloot de jury dat Scallywag zich niet schuldig had gemaakt. Het team had namelijk niet gevraagd om hulp. Uiteindelijk wint Scallywag de etappe en behaalde Annemieke Bes de eerste Nederlandse etappezege.

Tienpont en Bekking: inspiratie en motivatie

Tienpont, Fernandez & Bekking
(c) Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Bij de persconferentie in Hongkong kwamen de twee Nederlandse schippers uiteraard ook aan het woord. Dit is wat ze zeiden:

Bouwe Bekking, schipper Team Brunel: “Je moet van racen houden, maar ook van de oceaan. Het is een grote opgave om een team bij elkaar te krijgen. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Er zijn veel tegenslagen en het is mooi om daar doorheen te komen met je team. Natuurlijk wil je winnen. Ik heb de race niet gewonnen, maar ben wel drie keer tweede geweest, dus winnen blijft nog altijd het doel. Dat geeft me motivatie.”

Simeon Tienpont, schipper Team AkzoNobel: “Bouwe was mijn held toen ik klein was. En dat is hij nog steeds! Als een kind raak je geïnspireerd door dit avontuur. Er is maar een kleine groep mensen die dit uiteindelijk doet. Het is een teamsport en je moet met elkaar door de moeilijke momenten. Het is niet zoals bij voetbal waarbij je na een wedstrijd een taxi pakt, terug naar je hotel. Hier, wat er ook gebeurt, je moet er altijd samen doorheen en dat is wat mij inspireert in de Volvo Ocean Race.”

Omslagfoto: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Tags: , , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten