The Ocean Race

Zondag start spannende trans-Atlantische etappe

Koploper Holcim-PRB ook weer in de race

13:42

Met de uitgeschakelde Holcim–PRB weer aan de start, minimale puntenverschillen tussen de koplopers en een oversteek van de Verenigde Staten naar Denemarken die dubbele punten oplevert, staat er een enorm spannende etappe van de Ocean Race voor de deur.

Holcim–PRB op tijd klaar

Holcim-PRB zal, zoals het er nu uitziet, zondag aan de start van de vijfde etappe van de Ocean Race verschijnen. Gisterochtend is een nieuwe mast op de IMOCA geplaatst en het team heeft de komende dagen nog de tijd om alle verstaging en zeilen weer tiptop in orde te krijgen. Het was een race tegen de klok sinds het team drie weken verleden in rustig weer plotseling de mast verloor.

Hoewel ze alles op alles zetten om een nieuwe mast en de IMOCA op tijd in Newport te krijgen om de komende, zeer belangrijke etappe te zeilen, hield het team er ook al rekening mee dat ze pas in Aarhus weer bij de race zouden kunnen aansluiten. Het lijkt ze echter gelukt te zijn om slechts één etappe te moeten missen.

start trans-Atlantische etappe

Racemodus aan

Nu het er op lijkt dat koploper Holcim-PRB weer in de race is, wordt komende etappe extra spannend. Holcim staat nu namelijk met 19 punten nog op de eerste plaats in het klassement, maar de nummers twee en drie, 11th Hour en Malizia, hebben beiden 18 punten. Om de dubbele punten die in de komende etappe te verdienen zijn, zal dus fel gestreden worden.

Schipper Kevin Escoffier kijkt er naar uit om Team Holcim – PRB deze dagen terug te brengen in de racemodus voor de allerbelangrijkste trans-Atlantische etappe: “Het was niet makkelijk om in de race te blijven. Het was niet gemakkelijk om tot vandaag gefocust te blijven op de prestaties,” vertelt Escoffier. “De beste manier om dat te doen is om weer in de routine te komen: sportsessies met het team, weerbriefings, etcetera. Je moet weer in de race komen.”

start trans-Atlantische etappe

Never give up

Escoffier prees ook zijn bredere team om hun never give up-mentaliteit: “Ik hou vooral van The Ocean Race omdat het een race is waar de teamgeest erg sterk is. Op zee natuurlijk, maar ook aan land. Onze technici reageerden allemaal op een extreem positieve manier na de ontmasting, met als enige wens dat we aanstaande zondag aan de start zullen staan. Zonder hen hadden we niet kunnen hopen dat we de race in de best mogelijke omstandigheden voor kunnen zetten.”

Volg de Ocean Race in ons liveblog, waar we het laatste nieuwe en de beste beelden delen. De live posities van de boten vind je in de tracker van The Ocean Race.

Afbeeldingen: (c) The Ocean Race

Tags: , Last modified: 19 mei 2023
Sluiten