The Ocean Race

Holcim-PRB verliest mast

Onder noodtuig naar de kust en per containerschip naar Newport

13:34

Team Holcim-PRB is net na 05.00 UTC op 27 april, de vierde dag van etappe 4, de mast verloren. Zij voeren ongeveer 20 mijl voor de kust van Brazilië met matige wind en zeegang. Holcim-PRB, leider in het algemeen klassement, lag op dat moment voorop in de vloot. Het verschil met de nummer twee, 11th Hour Racing Team, was 9 mijl. Schipper Kevin Escoffier liet weten dat zijn team (Annemieke Bes, Benjamin Schwartz, Fabien Delahaye en Georgia Schofield (OBR)) veilig zijn na deze ramp.

Hoe de mast zomaar brak

Volgens Escoffier brak de mast in het lichte weer zomaar af door een mechanische fout. Volgens de eerste analyses kwam dit door het breken van een wartel van de J2 (voorzeil van ongeveer 100m2 op een voorstag). Door het breken van dit bevestigingssysteem viel de giek achterover op de cockpit. De mast brak in verschillende stukken, maar de bemanning ziet geen grote schade aan de cockpit of de rest van de boot.Camera’s aan boord hebben het hele ongeluk gefilmd. Hieronder kun je zien hoe de mast plotseling midden in de nacht naar beneden komt, de bemanning een noodbericht verzendt en de tuigage losknipt.

Onder noodtuig terug naar Rio

Het team is onder noodtuig naar Rio de Janeiro gevaren om de IMOCA te repareren en zo snel mogelijk weer mee te kunnen doen aan de race. Als het niet mogelijk is om de reservemast op tijd van Lorient naar Brazilië te krijgen, kunnen ze misschien de boot naar Newport of Aarhus transporteren om de volgende etappes wel te kunnen starten. Uitwijken naar een haven voor reparaties is toegestaan volgens de regels van The Ocean Race.

“In één seconde ga je van ‘alles is in orde’ naar een nachtmerrie. Ik heb vanaf het begin van The Ocean Race gezegd dat we op een gegeven moment zeker een probleem zullen tegenkomen. Het gaat niet om het soort probleem, het gaat erom hoe we het oplossen. We gaan hard werken om terug in de race te komen.” aldus Kevin Escoffier.

Escoffier liet kort na de aankomst op zaterdagavond weten dat het plan is om etappe vier te laten voor wat het is en te focussen op het op tijd klaar krijgen voor de etappe van Newport naar Aarhus. “Voor deze etappe zijn dubbele punten te verkrijgen, zo maken we nog een kans om de race te winnen,” aldus Escoffier.

holcim-prb verliest mast
De mast van Holcim PRB brak vlak boven dek

De IMOCA is op een vrachtschip geladen richting Newport, en zal daar op zijn vroegst op 18 mei aankomen. Het team heeft dan twee dagen de tijd om de boot van een nieuwe mast te voorzien, die in de tussentijd op een vrachtschip vanuit Frankrijk naar de Amerikaanse havenstad wordt verscheept. Geen race onder zeil, wel een race tegen de klok dus.

De laatste informatie over The Ocean Race vind je in ons liveblog.

Tags: , Last modified: 10 mei 2023
Sluiten