The Ocean Race

Razende snelheden bij start tweede etappe

19:53

De vloot is na een snelle en stralende start onderweg naar Kaapstad. Met snelheden van 20 knopen raasden de zeven boten aan het begin van de tweede etappe over de rivier de Taag. Het was het Nederlandse Team Brunel dat als eerst over de startlijn racete en naar de 25-aprilbrug voer. De Spaanse boot MAPFRE was laat voor de start. AkzoNobel zat dicht bij de Spanjaarden en moest wijken. Beide teams startten daardoor laat, op plaats vijf en zes.

De boten voeren achterelkaar in een lijn richting de brug. Vestas voer een gat in hun voorzeil, maar desalniettemin gingen ze als tweede onder de brug door naar de gate. Doordat Brunel te lang voer met de Code Zero, moesten ze hun koppositie afstaan.

China op kop

Dongfeng kroop onder de twee voorliggende boten, Vestas en Brunel, door en pakte de leiding. Als eerste rondden ze de bovenboei, gevolgd door de rest van de vloot. Turn Tide on Plastic schoot AkzoNobel even later voorbij. Het team van Simeon Tienpont had behoorlijk minder zeiloppervlakte en dat pakte slecht uit. Het was uiteindelijk Dongfeng die op de terugweg als eerst voorbij het Monument der Ontdekkingen voer en de leiding nam richting open zee.

Bezoekje van Neptunus

De vloot staat 7000 zeemijl te wachten met verschillende windsnelheden. “We hebben de eerste vier dagen gemiddeld 20 knopen wind. Dus het zal hard gaan. De eerste paar dagen is het vooral belangrijk om alles heel te houden. Maar we zullen ook gas moeten geven want we willen winnen”, aldus Carlo Huisman. Naast veel wind staan ook de doldrums voor de boeg, net als een ontmoeting met Neptunus. De zeegod die de rookies bij het kruisen van de evenaar verrast. 

Beeld: Riemer Witteveen/Zeilen

Tags: , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten