The Ocean Race

Ocean Race arriveert in Europa

In een recordtempo de Atlantische Oceaan over

16:32

Gisteren finishten de eerste drie IMOCA’s in Aarhus, Denemarken. In minder dan acht dagen zeilden de teams in een recordtempo van Newport naar Europa. Het was een veelbewogen etappe, met snelheidsrecords die aan flarden werden gevaren, een aanvaring met een zeedier en een gebroken zijstag, waardoor Biotherm nog steeds op zee zit.

11th Hour wint etappe en verovert eerste plaats

11th Hour kwam maandag als eerste over de finish in Aarhus, vier uur later gevolgd door Holcim – PRB en Team Malizia. Met deze overwinning stootte 11th Hour Team Holcim – PRB van de eerste plaats in het algemeen klassement. Team Malizia finishte slechts vijf minuten na Holcim en staat nu derde in het klassement, met drie punten verschil met 11th Hour. Co-schipper Will Harris was vol vertrouwen toen hem werd gevraagd of ze de race nog konden winnen: “Natuurlijk kunnen we dat. Zeker weten. Er kan van alles gebeuren in deze race. Je moet blijven geloven tot aan de finish… er is nog genoeg om voor te vechten.”

Ocean Race Europa
(c) Sailing Energy / The Ocean Race

Meeste mijlen in etmaal voor een monohull ooit

Het was een enorm snelle oversteek: 3500 zeemijl van Newport naar Aarhus in minder dan acht dagen. Onderweg verbrak Holcim-PRB als eerste het 24-uursafstandsrecords in de monohull-klasse. De IMOCA zeilde in een etmaal 640,9 nautische mijlen, meer dan 20 mijl verder dan het record dat sinds 2015 op naam van de 100-voeter Comanche staat. De omstandigheden waren nagenoeg perfect voor het verbreken van het afstandsrecord; een ruime wind van 25-27 knopen, en een relatief vlakke zee.

Nog geen dag later werd dit ongelooflijke record echter alweer verbroken door Team Malizia, dat 641,3 mijlen zeilde in 24 uur. Schipper Boris Hermann: “Het is geweldig om te zien dat de boot het zo goed kan doen. We hadden uitzonderlijke omstandigheden met een vlakke zee, de wind stabiel uit de goede richting, de juiste hoek voor zo’n lange tijd… Soms werden de golven een beetje korter en vertraagden we tot 18 knopen en liepen we even vast in de golven. Meestal gleed de boot echter perfect door de zee en vloog ze met 27 tot 34 knopen vooruit, het voelde echt ontspannen.”

Het moment dat Malizia het record verbreekt.

Aanvaring

Ook deze etappe verliep echter niet zonder pech. Zo had 11th Hour op 25 mei een aanvaring met vermoedelijk een zeezoogdier. Het team bevond zich in het midden van de Noord-Atlantische Oceaan op 52°N, 35°W en schoot met 29 knopen door het water. De impact kwam volkomen onverwachts en de bemanning werd naar voren geslingerd, waardoor twee zeilers gewond raakten. Trimmer Charlie Dalin liep een lichte hersenschudding op en on-board reporter Amory Ross heeft zijn schouder geblesseerd. De twee maakten het verder goed en het team zeilde daarna in volle vaart door – en kwam dus zelfs als eerste over de finish.

Biotherm vertraagd

Biotherm had minder geluk. Op 28 mei brak de belangrijkste bakboordzijstag die de mast ondersteunt. De mast bleef gelukkig overeind en niemand raakte gewond. Het lukte de bemanning om de mast met vallen te verstevigen, maar ze kunnen de mast niet meer maximaal belasten en voeren een stuk minder zeil. Hierdoor werden ze flink vertraagd en komen ze waarschijnlijk pas aan het einde van deze week aan in Aarhus. Op 8 juni vertrekt de hele vloot, mét de VO65’s, vanuit Aarhus naar Den Haag.

Omslagfoto: (c) Sailing Energy / The Ocean Race

Tags: Last modified: 31 mei 2023
Sluiten